Tudomány

A tasman ördög teje igazi biológiai fegyver

Az állat olyan anyagokat termel, ami a legdurvább baktériumokkal is elbánik.

Egy faj kihalása minden esetben hatalmas kár, de a tasman ördög eltűnésével tényleg komoly veszteség érte volna a Földet. Az állatoknak végül sikerült legyőzniük a populációt megtizedelő pofarákot, most pedig az derült ki róluk, hogy a tejükben rendkívül értékes kémiai összetevők találhatók.

Belső védelem tej formában

Az erszényesek szaporodásának folyamata talán mindenki előtt ismert. Az emlősökkel ellentétben az újszülött a világra jövetel után még hetekig aktív védelemre szorul, amit a kicsik a nőstények erszényében kapnak meg. Ebben a korai időszakban annyira az állatok immunrendszere még rendkívül fejletlen, egy vadonban élő állat erszénye pedig nem a legsterilebb hely a világon.

Tasman ördög kölyök: komoly védelem mellett nőnek fel
Tasman ördög kölyök: komoly védelem mellett nőnek fel

A természetnek azonban erre is van egy megoldása: az utódok megóvása érdekében az anyatej olyan anyagokat tartalmaz, ami baktériumölő hatású, így megakadályozza a fertőzések, betegségek kialakulását.

Mindezt a Sidney Egyetem tudósai mutatták ki, akik elemezték a tasman, más néven erszényes ördög tejének összetételét. A vizsgálatok megállapítottá, hogya tej több olyan peptidet is tartalmaz, amelyek számos, az egyéb szerekkel szemben ellenálló baktériumtörzs elpusztítására képesek.

Mindent lenyom a tasman tej

Az ördög génkészletének elemzése után a tudósok arra jutottak, hogy a faj teje hat jól megkülönböztethető, antibakteriális peptidet is tartalmaz, amelyeket végül laboratóriumi körülménye között sikerült is kinyerni. Ezeket aztán összeengedték az embereket fenyegető legveszélyesebb baktériumokkal, amelyek közt ott volt a meticilinnek ellenálló Staphylococcus aureus, vagy az Enterococci.

A tasman ördög teje mindegyikkel elbánt, ami egy antibakteriális fehérjének, a cathelicidinnek köszönhető. Az emberi szervezet mindössze egyetlen ilyen természetes antibiotikumot tartalmaz, addig a tasman ördögnek ebből hat jutott. Sőt, bizonyos erszényesek (pl. a wallaby) nyolcat is fel tudnak mutatni, az egyértelmű győztes pedig az oposszum, akinek 12 darab ilyen anyagot termel a szervezete.

Nyitókép: Ville Misaki/Flickr

Ajánlott videó

Olvasói sztorik