Tudomány

A jövő kijelzőjétől garantáltan elszáll az agyad

Most valami egészen más következik, olyasmi, amire nem lehet felkészülni.

A képek megjelenítésére használt technológiák lépésről, lépésre fejlődnek. Nő a felbontás (és nem férfi), panel típusok jönnek, mennek, íves formát vesznek fel. Emellett formálódik a virtuális valóságon belüli képalkotás, a holografikus, projektált megjelenítés, amelyek közös tulajdonsága, hogy digitális alapúak, és alapvetően hasonló technológián alapulnak.

Begolyóztak!

Nehéz elképzelni, hogy merre lehetne ebből tovább lendülni, de szerencsére ennek elképzelése nem is a mi, hanem a tudósok dolga. Ők pedig rajta is vannak megoldáson, amelyek közül most a Sussexi és Bristoli Egyetem közös projektjével érdemes elsősorban megismerkedni.

Az új, JOLED elnevezésű technológia abban hihetetlenül erős, hogy nem egy folyadékkristályokkal, és főleg nem egy zárt panelen belül hozza létre a képet, hanem kiemeli a síkból és áthozza a fizikai valóságba azt. Ez így elsőre egy kicsit meredek lehet, úgyhogy érdemes megnézni a működését bemutató videót:

Arról van tehát szó, hogy kis golyók játsszák a pixelek, azaz a kép alkotóelemeinek szerepét azzal, hogy a levegőben lebegnek. A hatást létrehozásához elsőnek egy elektromos erőtérre van szükség, amit hanghullámokkal állítanak elő. Ezek nagyon nagy, az emberi fül számára már nem érzékelhető frekvenciájú hullámok (ultraghang), amelyeket képesek nagyon precízen befolyásolni.

Egy vadonatúj valóságot fog alkotni

A recept másik fontos összetevőjét az apró, titánium-dioxid borítással ellátott golyók alkotják. A kis tárgyak elektrosztatikus töltést vesznek fel, és a gondosan szabályozott térben úgy, arra mozognak, ahogy azt a kutatók szeretnék. Ebbe beletartozik az egységes irányba való haladás, a forgás, vagy éppen az akadályok kikerülése is. A videó azt is bemutatja, ahogy egy primitív játékot szimulálnak a levegőben közlekedő golyóval.

És hogy mire lesz jó ez az egész? Ehhez elég csak az elképzelni, hogy a felület sokkal nagyobb, amiben több ezer, vagy akár millió színes kis golyó forog, mozog és alkot látványos 3D hatású ábrákat, képeket. Ennek lehet majd tájékoztató, szórakoztató, vagy egyszerűen csak gyönyörködtető szerepe, bár addig sajnos pár évet biztosan várni kell, hogy nagy méret mellett is elő lehessen állítani valami hasonlót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik