The cream enamel, 76A, electric, refrigerator has an internal capacity of 7.6 cubic meters, and incorporates adjustable shelving and fully automatic lighting. (Photo by © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)
Tudomány

Lehet, hogy nem pusztulunk el a saját hűtőinktől

24.hu
24.hu

2016. 10. 15. 16:57

A globális felmelegedés démonát Ruandában rúgták hasba képletesen. A hűtőkben használt gázok tilalma jöhet pár évtizeden belül, és ez szenzációs megállapodás.
Korábban a témában:

Óriási döntésként harangozta be a BBC azt a nemzetközi megállapodást, ami korlátot szab a hűtőgépekben használt, üvegházhatású gázok térnyerésének. Már az se semmi, hogy a pár évtizede a háborúban teljesen elpusztult Ruandában találkoztak 150 ország képviselői az ügyben, hogy a hidrofluorkarbonoknak (HFC) búcsút intsenek.

Persze a megállapodás azért akkora áttörést nem hoz majd: a gazdag országokat kötelezi, hogy 2019-től nyessék vissza a HFC-felhasználásukat a Montreali Protokoll értelmében.

A HFC amúgy a hűtők mellett a légkondikban és az aeroszolos spray-kben is megtalálható.

Maga John Kerry amerikai külügyminiszter is Ruandába látogatott, hogy súlyt adjon a megállapodásnak. Azt mondta, ez egy nagy győzelem a Földnek, “egy monumentális lépés előre”, amivel jelentős mértékben korlátozható a bolygó ember általi mesterséges felmelegedése.

Gazdagok és szépek

A paktum értelmében a fejlettebb gazdaságok, mint az Európai Unió, az Egyesült Államok és mások pár éven belül elkezdik a HFC-k visszaszorítását, a célszám a 10 százalék. Kína, Latin-Amerika államai és több szigetállam 2024-től lép be a cselekvők körébe, míg India, Pakisztán, Irán, Irak és az öbölmenti államok 2028-tól. India akár 2032-ig is kaphat haladékot.

A Montreali Egyezményt 1987-ben alkottákm 1989-ben lépett hatályba. Arra a tudományos felfedezésre reagált vele a világ, hogy a világűrből érkező káros sugárzások kivédésére szolgáló ózonrétegen nagy lyuk keletkezett a klórfluorkarbonok (CFC) miatt, amiket pl. a hűtőgépekben is használtak. Ezeket váltották a HFC-k, amikrpl kiderült, hogy ezek meg a globális felmelegedést fokozzák.

Hip-hip-hurrá!

A ruandai fővárosban a megegyezés után mindenki hurráoptimista volt, egyesek szerint a bolygó felmelegedését akár fél fokkal is lejjebb lehet szorítani a mostani egyezmény miatt. Tudósok szerint ha működni fog a megállapodás, akkor az 70 milliárd tonna széndioxiddal egyenértékű üvegházgázt von ki a légkörből 2050-ig.

Persze vannak kritikusok, akik szerint a Kínának és Indiának adott engedmények gyengítik az egyezményt. Mindenesetre mindenki abban reménykedik, hogy ez egy fontos és hasznos lépése volt a párizsi klímaegyezménynek. A mostani megállapodás teljesülésére az is reményt adhat, hogy Montreal óta mintegy 100-féle gáz használatát tiltották le, és az ipar mindig rapid tempóban fejlesztett ki új megoldásokat.

Szóval nem biztos, hogy 2032-ig kell várni a teljes megvalósulásra.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.