Tudomány

Forradalmi áttörés: újra érezhetnek a mozgássérültek

A DARPA kutató csapata elsősorban a robotokhoz kapcsolódó fejlesztéseiről lehet ismert, pedig futnak náluk olyan projektek is, amelyek az emberiség szempontjából még nagyobb jelentőségűek. Az egyik ilyen a mozgássérültek mobilizálása, aminek első lépése az volt, hogy a bénult végtagokkal rendelkező alanyok agyi hullámokkal legyenek képesek robotkarok vezérlésére.

A csapat a Pittsburghi Egyetemmel együttműködve most továbblépett, amivel azt szeretnék elérni, hogy a mozgásukban korlátozott, sőt, az érzékelésüket teljesen elvesztett emberek képesek legyenek újra érezni. Ehhez szintén a korábban említett robotkart használják, amit elektródákkal és érzékelőkkel kötnek be közvetlenül az agyba.

A kísérletben résztvevő Nathan Copelanden már elvégezték az ehhez szükséges beavatkozásokat, ami a mellékelt videó szerint azt jelenti, hogy a szó szoros értelmében megfúrták a koponyáját. A művelet során az érékelőket a bal agyfélteke kérgének megfelelő részében helyezték el, amivel létrejön az összeköttetés az agy és a gépkar között.

Az igazi sci-fi viszont csak ezután jön: a gép és az ember kapcsolata ezúttal nem az irányításról szól, hanem arról, hogy a felső végtagokkal bíró, de azokat egyáltalán nem érző Nathan érezze, ha a robotujjakat nyomás éri.

Ezt úgy demonstrálták, hogy bekötötték a szemét, majd egyenként hozzáértek és enyhe nyomást gyakoroltak az ujjakra. A videón is jól hallható, hogy az alany minden esetben képes volt megmondani, hogy éppen melyik „ujjához” értek hozzá, ami úgy lehetséges, hogy a karon történő érintést, illetve az azzal összefüggő ingert elektromos hullámok segítségével juttatják vissza közvetlenül az agyba.

A mostani látványos eredményeket hosszú évek munkája előzte meg, a DARPA 2010 óta dolgozik a technológiai és sebészeti háttér kidolgozásán. Persze még rengeteg tennivalójuk van, de ez az áttörés reményt ad arra nézve, hogy a gerincsérült emberek egyszer visszakaphassák régi életük egy szeletét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik