Tudomány

Egyes őslények a kacsákhoz hasonlóan hápoghattak

24.hu
24.hu

2016. 10. 13. 14:48

Amerikai kutatók igen ritka leletre bukkantak, egy dinoszauruszok korából származó megkövesedett hangképzőszervre. A syrinxnak nevezett alsó gégefő a szakértők szerint a 68-66 millió évvel ezelőtt élt madárhoz, a Vegavis iaaihoz tartozott.
Korábban a témában:

Patrick O’Connor, az ohiói Athensi Egyetem evolúcióbiológusa szerint a lelet egészen kivételes. A szakértő a Nature magazinban írt kommentárjában arra utalt, könnyen elképzelhető, hogy a fosszília előkerülése megindítja majd a hangképző szervek utáni vadászatot.

A kövület segít pontosítani a késő kréta kor hangjairól kialakult tudományos nézetet. Julia Clarke, a Texasi Egyetem szakértője úgy látja, a lelet alapján más dinoszauruszok hangadására is következtetni lehet majd.

Az embertől eltérően a madarak hangképzése nem a gégében, hanem a légcső alsó végénél, az alsó gégefőnél történik. A rendkívül összetett syrinxben két kamra is található, a madarak így hozzák létre a rendkívül bonyolult dallamokat, és ennek segítségével képesek egyszerre lélegezni és énekelni is.

Az igen finom szerv azonban nagyon ritkán kövesedik meg. Noha bizonyos fosszíliákban már korábban is sikerült azonosítani a syrinxot, egyik felfedezés sem volt 50 millió évesnél idősebb – a legkorábbi maradvány egy ősi gázlómadáré. Clarke csapata alaposan megvizsgálta a nemrégiben előkerült szervet, és arra jutott, hogy az a Vegavis iaaihoz tartozott.

A madár részleges csontvázát egy Antarktisz melletti szigeten találták, egy sárgadinnye nagyságú kőben. Az anyag csak egy kisebb részét őrizte meg az élőlénynek, éppen ezért először sokan úgy gondolták, a felfedezés jelentéktelen. Clarke ugyanakkor észrevette, hogy a kőzet belsejében egy syrinx maradványai lehetnek. Az anyagot így háromdimenziós CT-vizsgálat alá vetették, mely során a szakértők kiszúrták az árulkodó gyűrűket, melyek a hangképző szerv nyomai. Maga a gégefő igen kicsi, nagyjából akkora, mint egy multivitaminos tabletta fele.

Ez volt az egyik legnagyobb, legboldogabb nap a karrierem során

 – állapította meg Clarke. Valóban, egy ilyen apróság meglehetősen hatalmas felfedezésnek számít a tudományos világban.

A ma is élő madarak syrinxével összehasonlítva a kutatóknak sikerült rekonstruálni az ősi szárnyas hangját, mely a tudósok szerint leginkább a kacsák és ludak hápogására illetve gágogására hasonlított.

A lelet azt is bebizonyította, hogy a dinoszauruszok korából származó hangképző szervek igenis megkövesedhetnek. Mivel az alsó gégefő nyomait eddig csak levegőben mozgó őslényeknél fedezték fel, Clarke arra jutott, hogy sok dinoszaurusznak egyszerűen nem volt syrinxe. A szakértő úgy gondolja, sokuknak – például a Tyrannosaurus rexnek és a Stegosaurusnak is – inkább a krokodilokhoz hasonló, mély és morgó hangja lehetett.

(Via: ScienceNews)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.