Tudomány

A fekete özvegytől lopott DNS-t egy különös vírus

A Vanderbilt Egyetem biológusai hatalmas felfedezésre jutottak, amikor egy baktériumokat megtámadó vírus genomját szekvenálták. Az ízeltlábúakat fertőző Wolbachiában a vírus különös átalakuláson ment át.

Seth Bordenstein és kollégája, Sarah Bordenstein meglepő elemet fedezett fel a WO nevű vírusban: a fekete özvegy mérgéhez köthető DNS-t.

Normál esetben a bakteriofágok – azaz a baktériumokat fertőző vírusok – olyan speciális géneket hordoznak, melyek képesek áttörni és megsemmisíteni a prokarióta baktériumok sejtjeinek védelmét. Ebben az esetben azonban a pók mérgéhez kapcsolódó DNS sértetlen maradt, sőt, teljesen el is terjedt a WO vírusnál. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a fág képes az ízeltlábúak elpusztítására alkalmas anyagot létrehozni – hogy hogyan alkalmazza a mérget, még kérdéses.

A kutatók azt is megállapították, hogy a vírus más állatoktól származó DNS-t is hordoz. Ezek közé olyan szekvenciák is tartoznak, melyeket az állatokban lévő eukarióták használnak a kórokozók felfedezésére. Ezen kívül olyan képességeket is azonosítottak, melyeket a sejtek az immunválaszok blokkolásakor vesznek igénybe. Bordenstein szerint ezek az elemek egyáltalán nem jellemzőek a fágokra.

A szakértők úgy gondolják, a WO egyediségének okát a célpontjainál kell keresni. Miután a Wolbachia megtámad egy ízeltlábút, átrágja magát az élőlény sejtjeinek membránján. Éppen emiatt a vírusnak ugyanezt az utat kell megtennie, ha találkozni akar áldozatával. A membránon való átverekedéskor ugyanakkor a kórokozó a gazdaállat génállományával is érintkezik.

A WO valószínűleg azért vette át ennyi állat DNS-ét, mert az azokban rejlő képességek növelik a sejteken való átjutás esélyét.

A vírus működésének felfedezésének lehet gyakorlati haszna is, hiszen módszereit utánozva lehetőség nyílik a gazdabaktérium genetikai módosítására. A Wolbachiáról már korábban is megállapították, hogy meggátolja dengue-láz és a Zika vírus egyiptomi csípőszúnyoggal történő terjedését. A baktériummal fertőzött szúnyogok próbaterjesztése több országban is hatásosnak bizonyult.

A Wolbachia genetikai átszabásával még hatékonyabbá válhatna a veszélyes betegségek elleni harc, hiszen más kórokozókat terjesztő rovarokba is beültethetnék az új baktériumot.

(Via: Vanderbilt University)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik