Tudomány

A csimpánzok hozzánk hasonlóan tanítják csemetéiket

Először találtak bizonyítékot arra, hogy a vadon élő csimpánzanyák eszközhasználatra tanítják utódaikat. A felfedezés a Kongói Köztársaság területén, a Nouabalé-Ndoki Nemzeti Parkban történt.

Stephanie Musgrave, a Saint Luis-i Washington Egyetem antropológus hallgatója és a felfedezést bemutató tanulmány szerzője szerint a csimpánzok hiába remek eszközhasználók, eddig nem sikerült megfigyelni, miként tanítják az idősebbek a fiatalokat.

A szakértő nemzetközi csapatával a Kongói Köztársaságba utazott, hogy ott vizsgálja meg az állatok viselkedését. A kutatóknak egy kamera segítségével sikerült rögzítenie, miként tanítják a nőstények az utódokat a termeszhorgászatra. Az érintett populációban a csimpánzok speciális, ecsetszerű növényeket használnak a rovarok összeszedésére.

Az oktatás során az idősebb majmok rengeteg energiát pazarolnak el, hiszen többször megismételve, lassan kell megmutatniuk a kicsiknek a technikát. A csimpánzok ugyanakkor valószínűleg felfedezték, hogy a befektetett munka megtérül, hiszen ezzel rengeteget segítenek a következő generációnak.

Mivel az egyes majomcsoportok rendszerint más-más eszközöket használnak, könnyen elképzelhető, hogy a különböző populációk eltérő módszerekkel tanítják az utódokat. Az elmélet alátámasztására más közösségeket is meg kell még vizsgálni.

A szabadon élő állatok esetében igen nehéz azonosítani a tanítást. Nem csupán azért, mert nehéz az élőlények közelébe férkőzni, hanem azért is, mert az oktatás hatásait szinte lehetetlen nyomon követni. A termeszbolyok közelében elhelyezett videocsapdák ugyanakkor lehetőséget adtak arra, hogy mind a folyamatot, mind az eredményét megfigyelhessék.

Musgrave úgy gondolja, a csimpánzok oktatásának tanulmányozása az emberi evolúció megértése miatt is fontos. A felfedezésben a majmok hozzánk hasonlóan mérték fel a “diákok” képességeit, majd speciális módszereik segítségével mindent megtettek, hogy fejlesszék azokat.

(Via: newswise)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik