Tudomány

A csimpánzok hozzánk hasonlóan tanítják csemetéiket

24.hu
24.hu

2016. 10. 13. 17:48

Először találtak bizonyítékot arra, hogy a vadon élő csimpánzanyák eszközhasználatra tanítják utódaikat. A felfedezés a Kongói Köztársaság területén, a Nouabalé-Ndoki Nemzeti Parkban történt.
Korábban a témában:

Stephanie Musgrave, a Saint Luis-i Washington Egyetem antropológus hallgatója és a felfedezést bemutató tanulmány szerzője szerint a csimpánzok hiába remek eszközhasználók, eddig nem sikerült megfigyelni, miként tanítják az idősebbek a fiatalokat.

A szakértő nemzetközi csapatával a Kongói Köztársaságba utazott, hogy ott vizsgálja meg az állatok viselkedését. A kutatóknak egy kamera segítségével sikerült rögzítenie, miként tanítják a nőstények az utódokat a termeszhorgászatra. Az érintett populációban a csimpánzok speciális, ecsetszerű növényeket használnak a rovarok összeszedésére.

Az oktatás során az idősebb majmok rengeteg energiát pazarolnak el, hiszen többször megismételve, lassan kell megmutatniuk a kicsiknek a technikát. A csimpánzok ugyanakkor valószínűleg felfedezték, hogy a befektetett munka megtérül, hiszen ezzel rengeteget segítenek a következő generációnak.

Mivel az egyes majomcsoportok rendszerint más-más eszközöket használnak, könnyen elképzelhető, hogy a különböző populációk eltérő módszerekkel tanítják az utódokat. Az elmélet alátámasztására más közösségeket is meg kell még vizsgálni.

A szabadon élő állatok esetében igen nehéz azonosítani a tanítást. Nem csupán azért, mert nehéz az élőlények közelébe férkőzni, hanem azért is, mert az oktatás hatásait szinte lehetetlen nyomon követni. A termeszbolyok közelében elhelyezett videocsapdák ugyanakkor lehetőséget adtak arra, hogy mind a folyamatot, mind az eredményét megfigyelhessék.

Musgrave úgy gondolja, a csimpánzok oktatásának tanulmányozása az emberi evolúció megértése miatt is fontos. A felfedezésben a majmok hozzánk hasonlóan mérték fel a “diákok” képességeit, majd speciális módszereik segítségével mindent megtettek, hogy fejlesszék azokat.

(Via: newswise)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.