Tudomány

A csimpánzok hozzánk hasonlóan tanítják csemetéiket

24.hu
24.hu

2016. 10. 13. 17:48

Először találtak bizonyítékot arra, hogy a vadon élő csimpánzanyák eszközhasználatra tanítják utódaikat. A felfedezés a Kongói Köztársaság területén, a Nouabalé-Ndoki Nemzeti Parkban történt.
Korábban a témában:

Stephanie Musgrave, a Saint Luis-i Washington Egyetem antropológus hallgatója és a felfedezést bemutató tanulmány szerzője szerint a csimpánzok hiába remek eszközhasználók, eddig nem sikerült megfigyelni, miként tanítják az idősebbek a fiatalokat.

A szakértő nemzetközi csapatával a Kongói Köztársaságba utazott, hogy ott vizsgálja meg az állatok viselkedését. A kutatóknak egy kamera segítségével sikerült rögzítenie, miként tanítják a nőstények az utódokat a termeszhorgászatra. Az érintett populációban a csimpánzok speciális, ecsetszerű növényeket használnak a rovarok összeszedésére.

Az oktatás során az idősebb majmok rengeteg energiát pazarolnak el, hiszen többször megismételve, lassan kell megmutatniuk a kicsiknek a technikát. A csimpánzok ugyanakkor valószínűleg felfedezték, hogy a befektetett munka megtérül, hiszen ezzel rengeteget segítenek a következő generációnak.

Mivel az egyes majomcsoportok rendszerint más-más eszközöket használnak, könnyen elképzelhető, hogy a különböző populációk eltérő módszerekkel tanítják az utódokat. Az elmélet alátámasztására más közösségeket is meg kell még vizsgálni.

A szabadon élő állatok esetében igen nehéz azonosítani a tanítást. Nem csupán azért, mert nehéz az élőlények közelébe férkőzni, hanem azért is, mert az oktatás hatásait szinte lehetetlen nyomon követni. A termeszbolyok közelében elhelyezett videocsapdák ugyanakkor lehetőséget adtak arra, hogy mind a folyamatot, mind az eredményét megfigyelhessék.

Musgrave úgy gondolja, a csimpánzok oktatásának tanulmányozása az emberi evolúció megértése miatt is fontos. A felfedezésben a majmok hozzánk hasonlóan mérték fel a “diákok” képességeit, majd speciális módszereik segítségével mindent megtettek, hogy fejlesszék azokat.

(Via: newswise)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.