Tudomány

Miben hasonlít egy egér egy sugárhajtású repülőgépre?

Első ránézésre természetesen semmiben. Az egyik egy nagy, böszme fémszörny, ami repül, a másik egy apró állatka, ami a földön futkározik. Aztán rájöttek, hogy mégis van valami.

Amikor valaki meghall egy egeret (és nem az az első reakciója, hogy sikítva ugrik fel a hokedlira), akkor semmiképp sem az jön elő legelsőként az agyában, hgy hoppá, ez a kis állat épp úgy hangzik, mint egy szuperszónikus repülőgép. Bár a gyerekkönyvekkel ellentétben a “cin cin” hangot sem épp így adja ki az apróság, de a kis nyiffegése elég ártatlannak tűnik.

Azt viszont már jó ideje tudják, hogy az egerek és egyéb rágcsálók több esetben is az ultrahang-tartományba eső hangokat hallatnak többek között a territóriumukkal, valamint párzással kapcsolatos kommunikációra. Az ilyen “ének” annyira magas frekvenciájú, hogy az emberi fül nem is érzékeli. Egy kutatócsoport azonban megvizsgálta, hogyan is képezik az egerek ezt a bizonyos hangot, és meglepő felfedezésre jutottak. Először is speciális módszerekkel felvették, majd lelassították az állatok által keltett hanghullámokat, hogy az ember által is értelmezhető sávban szólaljanak meg. Tessék megfülelni, ilyen lett a végeredmény.

Tudjuk, még ez sem hasonlít semmilyen szinten a repülőhöz, mert ez nyiff nyiff, az pedig wroooooooooom. De tessék türelmesen várni. Elena Mahrt, a Washingtoni Állami Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője ugyanis azt állítja, az egerek úgy képezik ezeket a hangokat, ahogy semmilyen más állat.

Az állatkák “énekét” egy nagyon gyors rögzítést lehetővé tevő kamerával vették fel, amely másodpercenként 100 000 képkocka tárolására képes. Aztán bárhogy is lassították a felvételt, nem látták mozogni az egér hangszálait. Korábban azt hitték, az apróságok ugyanúgy adnak ki minden hangot, mit az összes többi állat, vagy akár az ember, a hangrés és a rezgő hangszálak közötti kölcsönhatás segítségével. A valódi módszer azonban már tényleg elvezet a repülőgépekhez.

Az egerek ugyanis a légcsőből egy kicsi, de nagyon gyors levegőlöketet nyomnak neki a gégéjük belső falának, olyan szinten felturbózva a légáramlást, mint ahogy a repülők turbinái teszik. Bár az egyes levegőadagok nagyon kicsik, de az egerek szervezete olyan szinten képes felgyorsítani ezeket, hogy az egyenkénti levegőbombák saját sebességüknél fogva képeznek hangot. Épp úgy, ahogy egy Boeing 747-es turbinái “sikítanak” a levegőben.

Nyugalom, az ilyen léglöketek annyira kicsik, hogy a szájukkal manőverező, helyből felszálló pilóta-egerekre nem kell számítanunk. Csak jó tudni, hogy a természet már megint villantott nekünk egy apró csodát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik