Tudomány

Így nézett ki egy pompeii bankár otthona

24.hu
24.hu

2016. 10. 11. 11:14

Lucius Caecilius Iucundus, a pompeii bankár otthonát a svéd Lund Egyetem által vezetett nemzetközi csapat rekonstruálta.
Korábban a témában:

A Vezúv kitörésében elpusztult Pompeii városát már a 18. század közepén megtalálták, és azóta folyamatosan kutatnak a környéken a régészek. Egy 1980-as fölrengés azonban egészen új szintre emelte a helyi munkálatokat. A katasztrófában ugyanis súlyosan megrongálódtak a város épületei, és a tudósok úgy döntöttek, nemzetközi összefogásra van szükség a páratlan helyszín megóvására.

A Svéd Pompeii Projekt ebbe a munkába csatlakozott be 2000-ben, a római Svéd Intézeten keresztül. A csapat célja az volt, hogy felmérjék, feldolgozzák és elemezzék a város egyik blokkját, az insula V1-et. A kerületet a 2011-2012-es terepmunka során digitalizálták, és mára a város első háromdimenziós modelljét is elkészítették, mely a vulkán kitörése előtti életre nyújt bepillantást.

A szakértők többek közt az időszámítás szerinti 79-es évből – azaz a katasztrófa esztendejéből – származó padlómaradványokat is elemeztek. Ezek segítségével a kutatók rekonstruálni tudták a város épületeinek fejlődését a történelem során. A régészek három nagy birtokot, egy kocsmát, egy mosodát, egy pékséget és számtalan kertet is sikeresen megtisztítottak és dokumentáltak. Az egyik kertben egy lenyűgöző szökőkutat is sikerült feltárni, mely a jelek szerint a kitörés pillanatában is működött. Emellett a régészek eddig érintetlen rétegeket is megtaláltak.

Az új technológia és a hagyományosabb módszerek kombinálásával részletesebben és pontosabban le tudjuk írni Pompeiit, mint ahogy az korábban lehetséges volt

– állapította meg Dr. Nicolo Dell’Unto, a Lund Egyetem digitális régésze.

Egy boltban a korabeli római ablakkészítés módszerének nyomait fedezték fel. Az épülethez három, meglehetősen ép ablak tartozott, melyek igen finom és áttetsző alabástromból készültek.

Lucius Caecilius Iucundus szobra a Puskin Múzeumban Kép: Wikipedia

A pompeii csatornarendszer elemzésével a szakértők a helyi hierarchiára is következtethettek, a kiskereskedők épületei és az éttermek ugyanis a gazdagabb családok otthonaihoz tartozó mély kutaktól és az esővizet összegyűjtő tartályoktól függtek. A város utolsó évtizedeire azonban megfigyelhető a feltételek javulása: egy új vízvezeték épült, amely megszüntette az alsóbb néprétegek kiszolgáltatottságát.

A régészek egy helyi polgár, Lucius Caecilius Iucundus otthonát is rekonstruálták. A jómódú bankár az időszámítás szerinti 62-es földrengésben halhatott meg, amelyet manapság a tudósok a későbbi kitörés előjelének tartanak. Otthona kifejezetten jó állapotban maradt meg, így annak feltárásával a gazdag férfi pénzes ládája, házának vízgyűjtő medencéje, termei, a kert, sőt, még a falakat díszítő festmények kinézetére is lehet következtetni.

Magáról Iucundusról is igen sokat tudunk, például azt, hogy apja hozzá hasonlóan bankár volt, illetve hogy később két fia született. A férfi rengeteg személyes és üzleti feljegyzést tartott viasztábláin, melyek a kitörésnek köszönhetően kitűnően konzerválódtak.

(Via: Sci News)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.