Tudomány

A nap jó híre: a sör igenis jó a májnak!

Egyetlen titka van a dolognak: komló, sőt, még annál is több komló.

Azért szerencsés a tudományos kutatások eredményit böngészni, mert a tudósok időközönként kollektívan könnyítenek a lelkiismeretünkön. A legfrissebb ilyen nekifutás az Oxfordi Egyetem szakembereitől származik, akik a beszédes nevű Alcohol and Alcoholism című tanulmányukban a sör májra gyakorolt hatását vizsgálták.

A sörrel kapcsolatban csak ritkán emlegetjük az egészséges, kímélő, és az „igyunk belőle minél többet” kifejezéseket, bár moderált mennyiségben ezzel sem lehet probléma. A kutatás azt próbálta megállapítani, hogy a sör melyik összetevője vezet(het) májzsírosodáshoz, ami a túlzott alkoholfogyasztás egyik leggyakoribb és egyébként rendkívül súlyos következménye.

A tudomány oltárán néhány egeret áldoztak (?) fel azzal, hogy 12 órán keresztül különböző összetételű és minőségű alkoholt adtak nekik. Ezek között volt hagyományos sör, komló nélküli sör, illetve etanol.

pale_ale_komlo

A kísérlet végén megvizsgálták a májukat, és arra a jutottak, hogy az etanollal, illetve komló nélküli sörrel táplált állatok mája azonos mennyiségű zsírral „gazdagodott”, a megnövelt komlótartalmú nedűvel bódított egerek mája azonban sokkal kevésbé zsírosodott.

Mindebből nem volt nehéz levonni a következtetést, hogy a magas komlótartalmú sör fogyasztása esetén a máj sokkal jobban jön ki a buliból. Sőt, a megállapítások között még azt is megkockáztatják, hogy a komló egyfajta pajzsként védi a májat, amivel az egerek belső szerve jóval kevesebb károsodást (az úgynevezett oxidatív stressz) szenvedett a bevitt alkohol miatt.

Ennek mechanizmusa, vagy pontos okai egyelőre nem teljesen tisztázottak, az azonban biztos, hogy a komlós sörrel itatott egerek szervezetében az iNOS enzim szintje alacsonyabb volt a többiekéhez képest, így az a tipp, hogy ez az anyag közvetíti a komló hatását a máj felé.

A lényeg tehát, hogy a sör egészséges, a sok komlóval ellátott sör meg még inkább, sőt, a komló antioxidáns hatásának köszönhetően kifejezetten májkímélő. Ezért tessék a komlóban dús, tehát a Pale Ale típusú, keserűbb típusú söröket keresni és főleg fogyasztani (persze csak mértékkel).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik