Tudomány

Koppány: szabadsághős vagy trónkövetelő?

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 10. 08. 15:00

A Koppányok ünneplik ma nevük napját. Ez a régi magyar név török gyökerekkel jelentkezik, jelentése nagy, győzelmes, erős.
Korábban a témában:

Az első Koppányról, akit ismerünk, a szabadharcos képe alakult ki sokakban, a régi rendhez hű, az ősi szabadságot védelmező vezető mítosza. Főleg az István, a király című rockoperának köszönhetően. Anélkül, hogy ítélkeznénk, nézzük, mit tudunk róla.

Sajnos nem sokat. Árpád leszármazottja volt, a dinasztia valamely idősebb ágából. Ez onnan nyilvánvaló, hogy a főhatalomra tört, és István anyját nőül akarta venni. Előbbi abból a hagyományból eredt, hogy a nagyfejedelmséget jog szerint a dinasztia legidősebb férfi tagja viselte. Utóbbi is sztyeppei eredetű hagyomány, azt a célt szolgálta, hogy a feleség hozománya a családfő halála után is a nemzetség kezén maradjon.

Koppány tehát a régi rend szerint joggal követelhette a trónt, csakhogy a régi rend a nagy összecsapás idejére, 997-re már erősen megváltozott.

Hol volt a többi Árpád-utód?

Nem tudjuk, hogyan történt, de Taksony nagyfejedelmet 972-es halála után fia, Géza követte az állam élén, és nem a nemzetség egy másik ágából származó férfi. Taksony akarata volt ez, vagy Géza „csikarta ki”? Hogyan reagáltak rá Árpád leszármazottai? Nyitott kérdések. És Gézát is fia, István követte 995-ben.

Közismert, hogy ezt Koppány nem hagyta szó nélkül, a régi jog szerint “trónkövetelőként” lépett fel. Érdekes viszont, hogy hol volt ekkor a népes család többi tagja? Árpád hét fiától származó, az ezredfordulón életerős, uralkodásra érett leszármazottak ekkorra egyszerűen eltűntek a forrásokból. Egyedül a viszonylag távoli rokon, Koppány lépett fel a törvénytelen hatalomátvétel ellen.

Thietmar, a kortárs merseburgi püspök szerint Géza „igencsak kegyetlen volt, és sokakat ölt meg hirtelen felindulásból”. Szent István nagyobbik legendájában pedig Gézával isteni látomás közölte, miért nem lehet ő minden magyarok keresztény uralkodója:

Nem neked rendeltetett az, amit eszedben forgatsz, mert kezedet embervér szennyezi. De tőled fog születni az a fiú, akire az Úr az Isteni gondviselés tervéből mindezek elintézését bízza majd.

Korábban Szabados György történésszel beszélgettünk róla, mit jelenthetnek ezek a szavak a gyakorlatban. Nem több, mint a tények figyelembevételével megfogalmazott feltevés, hogy Géza félreállíthatta azon rokonait, akik fia utódlását veszélyeztethették volna. Bizonyítani nem lehet, de cáfolni sem, hogy ezt jelentheti a magyarázat: “kezedet embervér szennyezi”.

Térjünk vissza Koppányra és Istvánra. Összecsapásuk tétje korántsem a pogányság, vagy kereszténység kérdése volt: a pogány hitvilág nem is ismerte a vallási türelmetlenség fogalmát. Ha a tipikus utódlási harcnak mindenképp vallási színezetet akarunk adni, akkor azt mondhatjuk, itt dőlt el, hogy aktuális esetben a Magyar Nagyfejedelemség főhatalmát az Árpád-ház pogány vagy keresztény ága viszi-e tovább.

Dinasztián belüli leszámolás történt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a hadműveletek is lokálisak maradtak, végig a két rivális uralmi területein, azaz a Dunántúlon zajlottak.

Megkezdődött a csata, mindkét részen sokáig és vitézül folyt a viadal; de az isteni irgalmasság segítségével Szent István vezér nyert dicső diadalt. Ebben a harcban Vencellin ispán megölte Koppány vezért, ezért téres jószágokkal jutalmazta őt meg Szent István, aki akkor még vezér volt. Koppányt pedig Szent István néggyé vágatta; egyik részét elküldte az esztergomi, másikat a veszprémi, a harmadikat a győri kapuhoz, a negyediket Erdőelvébe

– írja a Képes Krónika.

Nem kerülhetjük meg a kérdést, mi lett volna, ha Koppány győz. Tudjuk, a történelem nem ismeri a mi lett volna ha kérdését, de a jövőt feltehetően érdemben nem befolyásolta volna, ha a dinasztia egy másik ágához kerül a főhatalom. Az is meglehet, hogy győzelme esetén – praktikus okokból – a németek is ugyanúgy támogattak volna, mint korábban Istvánt – amennyiben Koppány hajlandó lett volna legalább politikai számításból felvenni az új hitet.

Magyarország számára viszont rövid távon sem volt más választás, mint a kereszténység felvétele: Bizánc hatalma csúcsán állt, a német területek összekovácsolódtak. A mégoly erős ország nem bírta volna sokáig a pogánysága miatti fegyveres térítés állandó nyomását.

(Kiemelt kép: Szomor György Koppány szerepében – MTI/Rosta Tibor)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.