Tudomány

Egy hétköznapi dolog segíthet az öregkori leépülés ellen

A demencia sok idős ember életét keseríti meg, de egy tanulmány szerint van valami, ami elodázhatja a tüneteket.

Bár az orvostudomány, az általános egészségügyi ellátás szintje, valamint az elérhető gyógyszerek és készítmények folyamatos bővülése miatt az emberiség átlagos várható életkora egyre emelkedik. Viszont a szervezet még nem minden esetben készült fel az ajándékba kapott évekre, és bár az élet hosszabbodik, sok esetben az elme egészsége már korábban romlani kezd.

A demencia tünetei közé tartozik az értelmi és érzelmi képességek hanyatlása, valamint a szociális és az önellátáshoz szükséges funkciók gyengülése. Először csak a rövid távú emlékezetben akadnak hibák, majd egyre több “lyuk” kezd tátongani a hosszú távú memóriában, egyre akadozóbb a beszéd és a mozgás. Az ilyen hanyatlásnak több mellékága is ismert, többek között az Alzheimer-kór.

Ugyan folyamatosan kutatják az állapot okait és ebből kiindulva a lehetséges ellenszereket is, egy friss kutatás azt állítja, megvan az a szer, ami tényleg segíthet a betegség elkerülésében:

a kávé.

A tanulmányt szerző kutatók szerint a naponta nagyjából három csészényi kávénak megfelelő koffeint fogyasztóknál jóval kevesebb az esélye a demencia előfordulásának. A kávé mellett persze más formában is bevihető a szervezetbe ez a mennyiség, például körülbelül öt csészényi fekete tea, vagy nyolc doboznyi (1,6 liter) kóla elkortyolgatásával.

A kutatás szerzői közel 6500 olyan női alanyt figyeltek meg, akik elérték a menopauza utáni életkort. A 65 éves, vagy afeletti hölgyeket kifaggatták koffeinbeviteli szokásaikról: ez alapján két csoportba sorolták őket, az egyikbe az átlagon feletti koffeinfogyasztók kerültek (náluk az átlagos napi adag 261 milligramm volt), míg a másikba azok, akik annál kevesebbet vittek be a szervezetükbe (ők 64 milligrammos napi átlagot képviseltek).

A kiválasztás után tíz évig figyelték az egészségi állapotukat, ezalatt 388-at diagnosztizáltak kezdődő demencia valamilyen formájával. A megfigyelések alapján a többségük az átlagnál kevesebb koffeint fogyasztók csoportjából került ki, míg a statisztikák szerint a koffeint átlagon felüli mértékben fogyasztóknál 36 százalékkal kisebb eséllyel jelentkeznek a hanyatlás tünetei.

demencia-kave-02

Bár pontosan még nem tudták meghatározni, mi a koffein hatásmechanizmusa, a kutatók azt gyanítják, hogy valahogy blokkolja az adenozin receptorokat. Mivel az adenozin egy rakás neurológiai folyamatért felelős (például az alvásért, aggódásért, memóriáért és kognitív teljesítményekért), ezért a tanulmány szerint a következő lépés már egy fókuszáltabb megfigyelés lehet, ahol a koffein és az adenozin kapcsolata alapján vizsgálhatják a demencia kialakulásának valószínűségét.

Mindenesetre, amíg pontosabbat nem tudunk, igyunk egy jó kávét. És ha hiszünk a kutatás eredményének, akkor ezt ma még ismételjük meg kétszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik