Tudomány

Mi történik a golflabdával, ha ráhajt az úthenger? Nem az, amire várnál

Elsőre azt gondolnánk, hogy úthenger ellen semmi esélye nem lehet egy egyszerű golflabdának. Csak aztán ki ne derüljön már megint, hogy a méret nem számít.

Az úthenger olyan, mint a medve…nem játék. Amire egyszer rámegy, azt szét is lapítja – bár persze elsődleges feladata nem ez, hanem inkább az, hogy betömörítse, ami alatta van. De vajon mit tud kezdeni a golflabdával?

Elsőre azt gondolnánk, hogy úgy fröccsen szét, mint muslincacsapat a szélvédőn, de ha ezt hisszük, nagy tévedésben vagyunk, amit a videó is megmutat. Összelapul ugyan, de nem durran szét, sőt, miután áthajtott rajta a nyolctonnás munkagép, visszanyeri eredeti formáját, és akár ütni is lehet. Nézzük meg mindezt videón!

“A golflabdát egy kemény mesterséges anyagból készült héj borítja (korábban guttapercha-ból készült), amely a magtól elkülönül és esetenként több rétegből áll. A kemény gumi héj belsejében több rétegű mag található, amelyet glicerines folyadékkal töltött műanyagból vagy (folyékony) fémből készítenek”, írja a Wikipédia, és úgy tűnik, a gyártás folyamán olyan anyag készül, ami rendkívül ellenálló.

További érdekessége ezeknek a labdáknak, hogy az átmérőjük 42,67 milliméter, míg a súlyuk 45,93 gramm, felületükön pedig 366 bemélyedés található, ami az ütés utáni iránytartást hivatott segíteni. Fontos, hogy milyen tömörítéssel készülnek, tehát milyen a belső rétegek keménysége, hiszen ezen múlik, hogy milyen távolságra repülnek, illetve mennyire veszi igénybe a sportoló kezét egy-egy ütés. Egy jobban tömörített labda valószínűleg az úthenger alatt is másként viselkedett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik