Tudomány

Ez a hernyó pont úgy néz ki, mint Donald Trump

Nem létező kis állathatározónkban szívesen foglalkozunk furcsa, szép, csúnya, de valami miatt mindenképpen különleges szerzetekkel. Az aktuálpolitikát még egyik alkalommal sem sikerült becsempészni e sorok közé, de most végre sikerül, köszönhetően az amerikai gyapjaslepkének.

Illetve annak lárvájának, amit más néven macskahernyóként is emlegetnek.

Ez a kizárólag az amerikai kontinensen élő állat eddig gyakran megfordult az ehhez hasonló bemutatókban, most azonban Jeff Cremer természetfotós azért vizsgálta be jobban, mert a hernyó kis bozontja kíséretiesen hasonlít Donald Trump republikánus elnökjelölt hajára – vagy parókájára.

A fotós eljátszik tetejében a caterpillar (hernyó angolul) és Trump szavakkal is (ebből lesz a Trumpapillar), de ennél hasznosabb, hogy egy makro objektív segítségével közelebbről is bevizsgálta a hernyót, amit ebben a rövid videóban meg is lehet nézni:

A macskahernyó ugyanis simogatnivalónak néz ki ugyan, de a bársonyos szőr valójában apró, mérgező tüskékből áll össze, amelyek horogban végződnek, vagyis tökéletes arra, hogy felsértse a bőrt és bejuttassa a méreganyagot. A hernyó védekezési mechanizmusa kiugróan hatékony: hosszú órákig tartó irritációt és éles fájdalmat okoz.

És hogy ne váljunk el méregben (!) a Trump hasonmás hernyótól, jöjjön egy kép magáról a lepkéről, ami így már egészen más képet mutat.

amerikai_gyapjaslepke

Fotók: Jeff Cremer, Patrick Coin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik