Videó

Videón a kék tűztornádó

A tornádó és a tűz önmagukban is ijesztő dolgok, hát még akkor, ha összeolvadnak. Szerencsére a videón látható változat nem toronyház-méretű, viszont most fedezték fel, és komoly haszna is lehet.

Bár azt hihetnénk, hogy a tüzet már az őskorban felfedeztük, ezért aztán mostanra már mindent tudunk róla és teljesen uralmunk alá hajtottuk, ez bizony nagy tévedés. Még most is találkozhatunk a jelenségnek olyan formáival, amik újdonságként hatnak.

A Marylandi Egyetem kutatói publikáltak egy olyan tanulmányt, amelyben a tűz korábban sosem látott megjelenési formáját mutatják be, melynek a “kék forgószél” (blue whirl) nevet adták. Bármennyire is sci-fisen hangzik ez a megnevezés, tökéletesen illik a jelenségre: a tűz kék lánggal ég, és víz felszínén folyamatosan pörögve halad. A kísérletsorozat néhány részlete már videón is megnézhető ide kattintva, vagy a cikk fejlécében.

Ahogy a kutatás társszerzője, Elaine Oran elmagyarázta, a tűz sárga színe a korom részecskéinek sugárzása miatt látható akkor, ha nincs elég oxigén ahhoz, hogy teljesen elégjen a tüzelőanyag. A kék színt akkor látjuk, ha a teljes égéshez elegendő az oxigén mennyisége, ezáltal kevesebb a korom (vagy akár egyáltalán nem is marad), és így nincs, ami a sárga elszíneződést okozza.

Persze a kék láng nem csak a szépsége és különlegessége miatt fontos. Egyrészt támpontot adhat az örvénylések megfigyeléséhez és az ezekkel kapcsolatos ismeretek bővítéséhez, másrészt viszont konkrét, gyakorlati haszna is lehet a jelenség vizsgálatának. Ezáltal ugyanis az égéssel előállított energiatermelés még hasznosabb, hatékonyabb formája is elérhető, de az itt megszerzett tudást lehetne abban is hasznosítani, hogy a tengerre kiömlött olajfoltokat hatékonyabban lehessen “feltakarítani”.

Az ilyen tűzörvények sokkal hatékonyabban az égés más formáinál, mivel jóval nagyobb hőt visznek át a tüzelőanyag felszínére, ezáltal tehát gyorsabb és teljesebb égést biztosítanak.

Ez utóbbit már egy másik társszerző, Michael Gollner állítja, aki szerint a víz felszínén előállított kis tűzfornádók sokkal hatékonyabban tüntették el az olajat, mivel szinte magukba szívták azt a felszínről. A tengeri olajkatasztrófák utáni gyors reagálást kifejezetten jól segítheti, ha az új felfedezést valamilyen használható, könnyen kezelhető technológiává teszik.

Legfrissebb videók
Olvasói sztorik