Tudomány

Az elvadult kutyák hatalmas veszélyt jelentenek a környezetre

24.hu
24.hu

2016. 10. 03. 17:26

A szabadon vándorló kutyák komoly veszteséget okoznak a vadállat-populációban, sőt, az emberekre is igen veszélyesek. Mégis, a kutatók viszonylag keveset foglalkoznak a kóbor élőlényekkel.
Korábban a témában:

Egy nyáron megjelent tanulmány a kutyát azon négy invazív emlős közé teszi, mely a legtöbb őshonos állatot pusztította ki. A listán a legrosszabbak a macskák és a rágcsálók, melyek 63 illetve 75 faj eltűnéséért felelősek – az áldozatok főleg madarak voltak. A Deakin Egyetem kutatása szerint az ebek valamivel jobbak, mivel csupán 10 állat kihalásában, és további 156 veszélyeztetetté válásában volt kulcsszerepük.

A kutyák tehát kevésbé károsak, mint a macskák, mégsem szabad őket figyelmen kívül hagyni. Izabela Wierzbowska, a krakkói Jagelló Egyetem szakértője úgy gondolta, ez igen nehéz feladat, mivel nagyon kevés tudományos munka foglalkozik a kóbor ebek ökológiai hatásaival.

A kutatók ezért nekiláttak feltérképezni a kutyák által okozott vadállományi károkat Lengyelországban. Wierzbowska csapata kihasználta az ország szigorú vidékgazdálkodási rendszerét, amely 49 ellenőrzött vadászati területre osztja az államot. Az egyes kerületekben a fajok halálozásáról évente jelentést készítenek – a kutatók bízhattak benne, hogy az ebek nyomaira is rátalálnak majd.

A feljegyzések alapján 2002 és 2011 között a kutyák átlagosan évi 33 ezer vadállattal, illetve 280 lábasjószággal végeztek. A szám minden valószínűség szerint alábecsült, hiszen a vadászok nem ismerhettek minden egyes esetet.

A macskákkal ellentétben az ebek sokkal nagyobb állatokat is megtámadnak – például szarvasokat és vaddisznókat. Ettől függetlenül a négylábúak kisebb élőlényeket is elpusztítanak, így nyulakat, borzokat és fácánokat, ráadásul sokszor olyan példányokkal is végeznek, melyeket egyébként a törvény véd.

Legjobb barátaink sok más módon is ártanak, mégpedig a betegségek behozatalával és terjesztésével, valamint az őshonos állatok viselkedésének megváltoztatásával – gondoljunk csak bele, hogy egy új ragadozó megjelenése milyen versenyhelyzetet eredményezhet az ökoszisztémában. Sőt, a kutya- és farkastámadások közti hasonlóságok miatt sokszor az egyébként ártatlan farkasokat lövik ki.

A kutyák pusztítása természetesen így is messze eltörpül az ember okozta károkhoz képest.

(Via: ScienceNews)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.