Tudomány

Ma csapódik az üstökösbe a Rosetta űrszonda

Éjjel utolsó küldetésére indult az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondája, extra-közeli fotókat készít pusztulása előtt.

A Rosetta űrszonda 2004-es fellövése után 2014 óta vizsgálja a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstököst. Az Európai Űrügynökség szondája azóta részletesen körbefényképezte a furcsa alakja miatt “űrkacsának” is nevezett égitestet, valamint 2014 névemberében egy kis leszállóegységet is a felszínre küldött.

Igaz, ez utóbbi küldetés nem volt maradéktalanul sikeres – a mosógép méretű Philae ugyan elérte a felszínt, de néhány visszapattanás után egy olyan helyen sikerült “leparkolnia”, ahol a sziklák árnyéka miatt nem tudta újra feltölteni a napelemeit, ezért néhány fotó és adat átküldése után elhallgatott. Sokáig úgy hitték, teljesen elveszett, végül nemrég egy légifelvételen megtalálták – sajnos azonban újraindítására már nem volt lehetőség.

Ma pedig elpusztul az űrszonda is, de a tervek szerint mindezt szépen teszi.

Épp ezért lesz kiemelkedően fontos a mai esemény, amely a Rosetta életciklusának végét is jelenti egyben. Az ügynökség mérnökei óvatos pályamódosításokkal elindították az üstökös felé az űrszondát, amely valószínűleg nem marad egyben a becsapódás után, viszont az utolsó órákban és percekben is képes lesz kifejezetten közeli felvételeket készíteni a felszínről.

A becsapódás az előzetes számítások szerint körülbelül ma délben esedékes, arról viszont még nem tudni, mikor publikálják a Rosetta utolsó útján megszerzett adatokat. Az Európai Űrügynökség Facebook oldalán mindenesetre élőben is követni lehet az űrszonda végső pillanatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik