Tudomány

NASA: vízpárát fújnak az űrbe a Jupiter holdjának óceánjai

Eddig is sejtették, hogy az Európa jeges felszíne alatt hatalmas óceánok terülnek el, de a jelek szerint ezeket még könnyebb lesz megvizsgálni. Ráadásul hátha tényleg találunk életre utaló jeleket is.

A NASA legfrissebb bejelentése igazolta azokat a korábbi sejtéseket, miszerint a Jupiter holdja, az Európa sokkal több meglepetést tartogat, mint ami a külső jégpáncél alapján elsőre látszik. A felszín alatt ugyanis hatalmas óceán húzódhat meg, amelyre most konkrét bizonyítékot is találtak.

A Hubble Űrteleszkóp elmúlt években készített felvételeinek elemzése közben többször is felfigyeltek egy furcsa jelenségre, melynek végül azonosították az okát. A holdról időnként furcsa kitöréseket lehetett észrevenni, amely a mostani bejelentés szerint szinte egyértelműen vízgőz, amely a jégréteg alól tör fel. Ez a megfigyelés nem csak azért fontos, mert további igazolást ad az eddig láthatatlan óceánra, hanem azért is, mert

így sokkal könnyebb lesz mintát venni az Európa vizéből, anélkül, hogy le kellene szállni a felszínre.

A NASA kutatói a felvételeket elemezve többször is regisztráltak ilyen kitöréseket, a statisztikák szerint pedig a vízgőz-oszlopok akát 200 kilométeres magasságba is feltörnek. A vizsgálatok alapján a kitörésenként akár néhány millió kilogrammnyi vizet tartalmazó gőz egyértelműen sós vízből származik.

Az Európát vizsgáló tudóscsoport tíz különböző alkalommal fordította a Hubble-t a hold felé, és háromszor is találkoztak a jelenséggel, tehát nem elszigetelt esetről, hanem valószínűleg a nyomás kiegyenlítésére szolgáló folyamatos eseményről van szó. Épp ezért tényleg valószínű, hogy egy közeljövőben indított küldetés (például a 2020-as évekre tervezett NASA Europa Multiple Flyby Mission) könnyedén mintát vehet az űrbe puffogtatott vízből. Mivel pedig a holdra visszahulló pára egy része eloszlik és megfagy a felszínen, egy landoló szonda fúrás nélkül is  begyűjthet belőle mintákat, ha épp az átrepülés időszakában nem történne újabb kitörés.

A víz, ráadásul a sós víz a szakértők szerint az egyik legfontosabb olyan kritérium, amely a földihez hasonló életnek kedvezhet. Persze a mostani felfedezés egyáltalán nem jelenti azt egyértelműen, hogy a jeges páncél alatti óceánokban élet van, de azt igen, hogy valamilyen élet előfordulása sokkal valószínűbb, mint egy teljesen kietlen szikladarabon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik