Tudomány

Stephen Hawking szerint félni kéne az ufóktól

A fizikus szerint civilizációnk hosszú távú jövője érdekében jobb lenne nem felhívni magunkra a figyelmet.

Stephen Hawking, a világ legismertebb és ikonikus elméleti fizikusa, írója úgy általában nem sok jót jósol az emberiség számára. Nagyjából minden előadása a pár ezer év múlva bekövetkező armageddonról, a mesterséges intelligencia által jelentett veszélyekről, az emberi agresszió visszavonhatatlan hatásairól, valamint a robotok világuralmáról szólnak. És a földönkívüliekről.

A professzor új, 30 perces műsorának (Stephen Hawking’s Favorite Places) legutóbbi epizódjában például azt fejtette ki, hogy nem annyira szerencsés felhívni magunkra a figyelmet, főleg nem olyan idegen civilizációk számára, akik technológiailag fejlettebbek nálunk.

Hawking ezen gondolata a pár évvel ezelőtt felfedezett Gliese 832C bolygó kapcsán fogalmazódott meg,

mivel az égitest több jellemzője is arra utal, hogy akár valamilyen élet lehet is lehet rajta. A Gliese 832C (lásd nyitókép) „mindössze” 16 fényévnyire van a Földtől, egy vörös törpe körül kering, ami ugyan jóval kisebb a mi Napunknál, de jelentősen közelebb is helyezkednek el egymáshoz képest.

A 16 fényév jó ideig lehetetlenné teszi, hogy eljussunk oda, az azonban már most megoldható, hogy a nagy teljesítményű rádióteleszkópokkal jeleket küldjünk felé. Hawking felveti azonban, hogy ha ezek a jelek célba érnek, akkor elképzelhető, hogy nem azt a reakciót kapjuk, amit várnánk:

Ha értelmes létforma található ott (a Gliese 832C-n), akkor azt már érzékelhetjük. Ha egyszer választ kapnánk, akkor kifejezetten óvatosnak kellene lennünk a viszont válasszal. Egy fejlett civilizációval való találkozás úgy is végbemehet, mint az amerikai őslakosok és Columbus esete. Ami nem alakult túlságosan jól.

Nem mindenki osztja Hawking véleményét: Doug Vakoch, a METI International elnöke szerint a baj már régen megtörtént. Az emberiség évtiezedek óta ontja magából a különböző rádiós jeleket, ezért már teljesen értelmetlen lenne megszakítani minden kapcsolatot az univerzummal. Persze az összes érvelés okát veszti, ha az ufók már évszázadok óta látogatnak bennünket.

(Fotó: PHL @ UPR Arecibo, NASA Hubble, Stellarium)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik