Tudomány

Ilyen gyönyörűnek se láttuk még a sót – videó

Néha gyönyörű dolgok történnek a szemünk előtt, csak nem vesszük észre, mert olyan parányiak. Még szerencse, hogy kéznél a mikroszkóp!

Néhai nagypapám, a Műszaki Egyetem egykori közönségkedvenc professzora így fogalmazta meg gyerekkoromban a természettudományok alapjait: “ha izeg-mozog, akkor fizika, ha zöld és mocorog, akkor biológia, ha pedig büdös, akkor kémia”. Szerencsére ez utóbbi tudományág nem merül ki ennyiben, és néha a legalapvetőbb elemeiben is található szépség és varázslat.

A kristályosodás folyamata például mikroszkóp alatt vizsgálva lélegzetelállítóan gyönyörű folyamat, olyasmi, mintha egy szürrealista vizuális művész által készített animációt néznénk. Ráadásul nem is kell hozzá valami bonyolult nevű és még bonyolultabban előállítható vegyület, elég például egy csipet konyhasó.

A Yan Liang által készített Crystallization2 című kisfilmben vízben oldott különféle sókra irányul a mikroszkóp lencséje, és ahogy a nedvesség párologni kezd, a cseppekben megindul a kristályosodási folyamat. A videó ezeket a felvételeket fűzi össze egyetlen időeltolásos “timelapse” filmmé, sokszorosára felnagyítva és művészi szintre emelve a természet munkáját.

Íme a videó, nézze meg mindenki, aztán ossza meg másokkal is, mert ugyebár a sónak mennie kell tovább, avagy “the só must go on”…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik