fekete özvegy (fekete özvegy, )
Tudomány

Túlélhető az aktus a fekete özveggyel

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 21. 12:33

Különleges taktikát fejlesztettek ki a szerelmes hímek.

A fekete özvegy nemébe tartozó két faj hímjei a túlélés érdekében még kifejletlen nőstényeket termékenyítenek meg, azoknál ugyanis még nincs kannibálösztön, így az aktus túlélhető, és ismét párosodhatnak. A hímek sikere ugyanakkor attól függ, pontosan fel tudják-e ismerni a potenciális partner fejlettségi szintjét. Kutatók szerint a még kifejletlen nőstények megtermékenyítése olyan stratégia, amely sok pók- és rovarfajnál létezhet.

A torontói Scarborough Egyetem kutatói szerint a vöröshátú pók (Latrodectus hasselti) és a barna özvegy (Latrodectus geometricus) hímjei a még nem ivarérett nőstényekkel azok utolsó vedlése előtt párosodnak. Átfúrják a fiatal nőstény külső vázát, hogy annak újonnan kifejlődött tárolószervébe spermát juttassanak. A nőstények megőrzik a spermát az utolsó vedlés ideje alatt is és ugyanolyan termékennyé válnak, mint kifejlett fajtársaik.

A kutatók a Biology Letters című szaklapban közölt tanulmányukban azt írták, a vöröshátú pók vadon élő, fiatal, még kifejletlen nőstény begyűjtött egyedeinek egyharmada már párosodott így. Az idő azonban nagyon szorít a hímeknek, csak azoknál a nőstényeknél csökken a halállal végződő aktus kockázata, amelyek éppen utolsó vedlésük előtt állnak – írták. Az ennél fiatalabb, és idősebb nőstényekben már megvan a hajlam, hogy partnerüket felfalják.

Ez csak egy a számos stratégia közül, amelyekkel a feketeözvegy-hímek a megtermékenyítés utáni halált igyekeznek elkerülni. A dán Aarhus Egyetem nemrég bemutatott tanulmánya szerint a csodáspók (Pisaura mirabilis) a párosodás után életét ínyenc falatokkal próbálja megmenteni. A fekete özvegy (Latrodectus) nemébe több mint 30 faj tartozik világszerte. Nevük arra utal, hogy a nőstény pók gyakran felfalja párosodás után a hímet, saját magát teszi özveggyé.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.