fekete özvegy (fekete özvegy, )
Tudomány

Túlélhető az aktus a fekete özveggyel

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 21. 12:33

Különleges taktikát fejlesztettek ki a szerelmes hímek.

A fekete özvegy nemébe tartozó két faj hímjei a túlélés érdekében még kifejletlen nőstényeket termékenyítenek meg, azoknál ugyanis még nincs kannibálösztön, így az aktus túlélhető, és ismét párosodhatnak. A hímek sikere ugyanakkor attól függ, pontosan fel tudják-e ismerni a potenciális partner fejlettségi szintjét. Kutatók szerint a még kifejletlen nőstények megtermékenyítése olyan stratégia, amely sok pók- és rovarfajnál létezhet.

A torontói Scarborough Egyetem kutatói szerint a vöröshátú pók (Latrodectus hasselti) és a barna özvegy (Latrodectus geometricus) hímjei a még nem ivarérett nőstényekkel azok utolsó vedlése előtt párosodnak. Átfúrják a fiatal nőstény külső vázát, hogy annak újonnan kifejlődött tárolószervébe spermát juttassanak. A nőstények megőrzik a spermát az utolsó vedlés ideje alatt is és ugyanolyan termékennyé válnak, mint kifejlett fajtársaik.

A kutatók a Biology Letters című szaklapban közölt tanulmányukban azt írták, a vöröshátú pók vadon élő, fiatal, még kifejletlen nőstény begyűjtött egyedeinek egyharmada már párosodott így. Az idő azonban nagyon szorít a hímeknek, csak azoknál a nőstényeknél csökken a halállal végződő aktus kockázata, amelyek éppen utolsó vedlésük előtt állnak – írták. Az ennél fiatalabb, és idősebb nőstényekben már megvan a hajlam, hogy partnerüket felfalják.

Ez csak egy a számos stratégia közül, amelyekkel a feketeözvegy-hímek a megtermékenyítés utáni halált igyekeznek elkerülni. A dán Aarhus Egyetem nemrég bemutatott tanulmánya szerint a csodáspók (Pisaura mirabilis) a párosodás után életét ínyenc falatokkal próbálja megmenteni. A fekete özvegy (Latrodectus) nemébe több mint 30 faj tartozik világszerte. Nevük arra utal, hogy a nőstény pók gyakran felfalja párosodás után a hímet, saját magát teszi özveggyé.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.