Tudomány

A kínai űrállomás irányítás nélkül száguld a Föld felé

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 09. 21. 17:01

A kalkulációk szerint 2017-ben ér be bolygónk légkörébe, ahol a remények szerint maradéktalanul megsemmisül.

Szakmai körökben hetek óta megy a találgatás arra vonatkozóan, hogy a 2011-ben fellőtt kínai űrállomás irányítás nélkül sodródik a világűrben, amit a projektet vezető mérnökök most végre megerősítettek. A Tienkung-1 jelenleg 370 km magasságban kering sértetlenül, a Xinhua hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a személyzet nélküli állomás 2017 végén lép majd be az atmoszférába.

A Tienkung-1, azaz „Mennyei Palota” elnevezésű, 8,5 tonnát nyomó, 10,4 méter hosszú szerkezet négy és fél éven át végezte a dolgát, ami így is 2,5 évvel hosszabb idő, amire eredetileg tervezték. A kínaiak szerint az állomás „teljes körűen elvégezte a neki szánt feladatokat”, így már nincs szükség rá, így csak idő kérdése, hogy mikor semmisül meg.

Ennek részleteivel kapcsolatban Wu Ping, a kínai űrügynökség egyik helyettes vezetője szerint nyilatkozott egyelőre nem túlságosan meggyőző módon. A szakember megjegyezte, hogy számításaik szerint a légkörbe lépés után az űrállomás szinte teljes egészében megsemmisül majd, és elenyésző a valószínűsége annak, hogy a légi forgalmat zavarja, vagy a földfelszínen bármilyen kárt okozzon.

Wu azt is hozzátette, hogy folyamatosan figyelik a Tienkung-1 pozícióját, és időben tájékoztatni fogják azt az államot, amely területén várható bármilyen törmelék, vagy roncs becsapódása.

A Harvardi Egyetem asztrofizikusa, Jonathan McDowell mindezt úgy értelmezi, hogy a kínaiak teljes mértékben, és nem tervezetten vesztették el az űrállomással való kapcsolatot, ami azt is jelenti, hogy lehetetlen bármiféle becslést, vagy jóslatot kiadni a légkörbe lépés idejével, helyével kapcsolatban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.