Tudomány

A kínai űrállomás irányítás nélkül száguld a Föld felé

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 09. 21. 17:01

A kalkulációk szerint 2017-ben ér be bolygónk légkörébe, ahol a remények szerint maradéktalanul megsemmisül.

Szakmai körökben hetek óta megy a találgatás arra vonatkozóan, hogy a 2011-ben fellőtt kínai űrállomás irányítás nélkül sodródik a világűrben, amit a projektet vezető mérnökök most végre megerősítettek. A Tienkung-1 jelenleg 370 km magasságban kering sértetlenül, a Xinhua hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a személyzet nélküli állomás 2017 végén lép majd be az atmoszférába.

A Tienkung-1, azaz „Mennyei Palota” elnevezésű, 8,5 tonnát nyomó, 10,4 méter hosszú szerkezet négy és fél éven át végezte a dolgát, ami így is 2,5 évvel hosszabb idő, amire eredetileg tervezték. A kínaiak szerint az állomás „teljes körűen elvégezte a neki szánt feladatokat”, így már nincs szükség rá, így csak idő kérdése, hogy mikor semmisül meg.

Ennek részleteivel kapcsolatban Wu Ping, a kínai űrügynökség egyik helyettes vezetője szerint nyilatkozott egyelőre nem túlságosan meggyőző módon. A szakember megjegyezte, hogy számításaik szerint a légkörbe lépés után az űrállomás szinte teljes egészében megsemmisül majd, és elenyésző a valószínűsége annak, hogy a légi forgalmat zavarja, vagy a földfelszínen bármilyen kárt okozzon.

Wu azt is hozzátette, hogy folyamatosan figyelik a Tienkung-1 pozícióját, és időben tájékoztatni fogják azt az államot, amely területén várható bármilyen törmelék, vagy roncs becsapódása.

A Harvardi Egyetem asztrofizikusa, Jonathan McDowell mindezt úgy értelmezi, hogy a kínaiak teljes mértékben, és nem tervezetten vesztették el az űrállomással való kapcsolatot, ami azt is jelenti, hogy lehetetlen bármiféle becslést, vagy jóslatot kiadni a légkörbe lépés idejével, helyével kapcsolatban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.