Tudomány

Megtudtuk, ki rajzolt óriási szívet a Plutóra

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 09. 20. 13:01

Jött egy hatalmas űrbéli óriás, és odatette, hogy kedvesének örömet szerezzen. Vagy valami más lehet a háttérben?

Mióta a Plútó látótávolságba került (persze nem szabad szemmel, hanem különféle eszközök segítségével), azóta tudjuk, hogy van rajta egy félbolygónyi szív, mintha valaki így szerette volna kimutatni el nem múló szeretetét valaki iránt. De vajon ki volt az, és miért tette? Talán egy űrbéli Rómeó? Á, dehogy!

A Plútó felszínét nagymértékben alakítják azok a gleccserek, melyek jellemzően nitrogénjégből vannak, de eddig nem igazán lehetett tudni, hogy ezek honnan jönnek, ám a Nature-ben megjelent cikk szerinte megszületett a megfejtés. A kutatók a NASA New Horizons-át használva készítettek egy környezeti szimulációt a bolygó elmúlt 50 ezer évéről, és kiderült, hogy míg korábban azt hitték, a felszín alatti hatalmas nitrogénjég-készletek alakították ki a szív alakú területet, most más lett a megoldás.

Az új modell szerint a jeges környezetben formálódott felszíni mélymedencék a ludasak a dologban, melyek elképesztő hidegek, és szezonálisan ellepi a fagyott metán. “Azok az ismereteink, melyek a Plútó felszínével kapcsolatosak, nem változtak, de most már tudjuk, hogy mi miért van itt, és nem ott”, mondta Tanguy Bertrand, a cikk társszerzője, és a Université Pierre et Marie Curie PhD hallgatója.

A modell egyébként nem csak a múltat, de a jövőt is kiszámolta, ami azt  mutatja, hogy a szezonális nagyobb fagyok lassan megszűnnek a Plútón, ám ez nem jelenti azt, hogy a szív is az enyészeté lesz, mert Bertrand szerint sokkal masszívabb gleccser annál, hogy ezek a szezonális dolgok érintsék, ugyanakkor az alakja változhat, a környező hegyek eróziójának megfelelően. Tehát esélyes, hogy a szív alakból évezredek múlva mást rajzol a bolygó – jöhetnek a kommentek, hogy vajon mi lesz a következő ábra!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LISBON, PORTUGAL - MARCH 25: Head coach Bernd Storck of Hungary looks on during the 2018 FIFA World Cup Qualifying Group B match between Portugal and Hungary at Luz Stadium on March 25, 2017 in Lisbon, Portugal.  Rodrigo Cabrita / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.