Tudomány

Kerítést mászik, lépcsőzik a kutya-robot

A Ghost Minitaur különlegessége nemcsak speciális mozgásában, hanem alacsony árában is rejlik.

A különböző terepekre szánt, az emberi, állati mozgást imitáló robotok közös tulajdonsága, hogy egy átlagember számára elérhetetlen mennyiségű pénzt kell értük kifizetni – ha egyáltalán lehet őket kapni. A Ghost Robotics azt a célt tűzte ki maga elé, hogy szakít ezzel a rossz beidegződéssel és olyan robotot fejleszt, amiért nem kell egy közepes használtautó árát kiperkálni.

Lehet, hogy ez nem volt túlságosan jó példa, hiszen a Ghost Minitaur nagyjából 1500 dollárba fog kerülni, ami átszámítva valamivel több, mint 400 ezer forint, és ez lehet egy használtautó ára is akár. A lényeg azonban nem ez, hanem inkább a négylábúakra hajazó robot képességei, ami elsősorban az új, közvetlen meghajtású lábainak köszönhetően különleges attrakciókra is képes.

A lépcsőkön való felmászás még hagyján, az ajtóra ráugrás, annak kinyitása már valami, de a kerítésmászás már elég kemény mutatvány (bármennyire hosszasan is küzd az akadállyal).

A Minitaur egy azonnal hadra fogható, könnyen, joystick segítségével irányítható robot, amit elsősorban a nehéz terepeken való boldogulásra ajánlanak a készítői – olyan talajra, ahol a kerékkel, vagy a más típusú meghajtással ellátott szerkezetek csődöt mondanának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik