Tudomány

Mindenkit átvert az E.T. kinézetű dinoszaurusz

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 09. 17. 12:00

Cuki volt, és remekül álcázta magát a papagájgyík nevű dinoszaurusz.

Létezett egykoron a mai Kína területén, olyan 120 millió évvel ezelőtt egy Psittacosaurus (papagájgyík) nevű dinoszaurusz, melynek élőhelye vélhetően a sűrű és sötét erdő volt. Mint ismeretes, akkortájt elég sok ragadozó leste, hogy mit lehetne felfalni, és az áldozatoknak azért, hogy ne azonnal váljanak táplálékká, valamiféle védekezési mechanizmust kellett kidolgozniuk. A papagájgyík úgy döntött, azt a megoldást választja, amit a cápák és a szarvasok is előnyben részesítenek, és álcázásként a megfelelő árnyékolást használja.

Ahogyan a nagy fehér cápának, úgy a Psittacosaurusnak is világosabb volt a hasa, mint a háta, ami arra jó, hogy összezavarja a szemet, mert ellentétes azzal, ahogyan a természetben vetülnek az árnyékok, ráadásul a ragadozók így nehezebben is veszik észre, mert “laposabbnak” tűnik. A Current Biology-ban megjelent új tanulmány szerint ez a fajta álcázás olyan, amit egyetlen más dinoszaurusz sem tudott. A kutatók szerint a papagájgyík amúgy egy szupercuki jószág lehetett, már csak azért is, mert Jakob Vinther, a Brtistoli Egyetem paleontológusának, és a tanulmány társszerzőjének szavaival élve, “kicsit olyan volt, mint E.T.”.

Mindemellett volt neki két apró kis szarvacskája, a farka pedig pelyhes, de nem tollas volt. Annak érdekében, hogy a kutatók minél jobban tudják szemléltetni, milyen is volt a papagájgyík, készítettek egy modellt, amin látszik, hogy valóban egészen szerethető feje van (volt). A színei pedig olyanok voltak, hogy nagyon jó álcát biztosítottak neki. Ám ennek ellenére a meteor ellen ez sem védett, úgyhogy mint kortársai, ő is eltűnt a föld színéről, még ha nem is nyomtalanul, hiszen fosszíliái vannak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.