Tudomány

Napi kvíz: megtalálod a madarat ezen az ágon?

A márványos bagolyfecske egyik extra képessége, hogy tökéletesen beolvad a környezetébe.

A net tele van a „találd meg” típusú játékokkal, amit most végre kivihetünk egy kicsit a szabadba. A legújabb feladványt nem egy panda, vagy egy iPhone ihlette, hanem egy Ausztráliában élő madár.

A márványos bagolyfecskét nem véletlenül tévesztik össze a baglyokkal, hiszen hasonló a megjelenése. Valójában a madarak osztályán belül a lappantyúfélék rendjébe, azon belül pedig a bagolyfecskefélék családjába tartozó fajról van szó.

Akkor nézzük is Wayne Longmore fotóját, amin egy (?) ilyen madár található.

bagolyfecske

Ha nincs meg elsőre, akkor ne magadban keresd a hibát: a bagolyfecskék tollazata kiválóan alkalmas a mimikrire. A szürkés rejtőszínnek köszönhetően tökéletesen bele tud olvadni a fatörzs felületébe, ami egyébként a faj vadászmódszerét is meghatározza.

Az éjszakai életmódot folytató állat mozdulatlanságba dermedve, magát álcázva várja, hogy arra járjon egy áldozat. Ahogy elérhető közelségbe kerül egy hüllő, puhatestű, vagy akár emlős préda, ráveti magát, vagy ha szükséges, akkor repülve is üldözőbe veszi.

A Parks Australia által közzétett fotóhoz megoldó kulcsot nem kaptunk, sőt azt sem lehet tudni, hogy egy, vagy esetleg kettő madár látható rajta. Aki tudja a megfejtést, jöhet kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik