Tudomány

Ez volt a világ eddigi legforróbb augusztusa

Az eddigi mérések alapján a július volt a legmelegebb, de ez most változott.

A mostani augusztus volt a legmelegebb hónap abban az elmúlt 136 évben, amely alatt új, modern eszközökkel zajlik a hőmérséklet mérése. Az adatokat a NASA ezzel foglalkozó szervezete, a New York-i Goddard Institute for Space (GISS) Studies tette nyilvánossá.

Az eredmények több szempontból is aggasztóak, illetve ezzel együtt érdekesek. Az évszakok váltakozása során jellemzően a július hozza el a csúcshőmérsékletet, de ebben az évben az augusztus vitte el ezt a pálmát.

Giss_August2016

2016 utolsó nyári hónapjában 0,16 Celsius fokkal volt melegebb az eddigi legmagasabb hőmérsékletet hozó augusztushoz képest, ami még 2014-ben volt. Ezzel együtt ez közel 1 fokkal haladta meg az összes értéket, amit 1951 és 1980 között rögzítettek.

Az intézet vezetője azzal kommentálta az eredményeket, hogy a havi mérések egymáshoz viszonyítva mindössze század foknyi eltéréseket mutatnak, így ezeket nem érdemes összevetni. Sokkal hasznosabb hosszú távon megfigyelni a változásokat, amelyek jó magyarázatot adnak az éghajlat-változásról és a globális felmelegedés hatásaira.

A szóban forgó rekorder augusztusig 11 hónapon keresztül rekord hőmérsékletet mértek egészen 2015 októberétől. A GISS adatai a világszerte telepített 6300 darab meteorológiai állomásokból származnak. A globális hőmérséklet regisztráció 1880 óta történik, mivel az addig telepített állomások nem tudtak átfogó hőmérsékleti adatokkal szolgálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik