Tudomány

Ez volt a világ eddigi legforróbb augusztusa

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 09. 14. 17:01

Az eddigi mérések alapján a július volt a legmelegebb, de ez most változott.

A mostani augusztus volt a legmelegebb hónap abban az elmúlt 136 évben, amely alatt új, modern eszközökkel zajlik a hőmérséklet mérése. Az adatokat a NASA ezzel foglalkozó szervezete, a New York-i Goddard Institute for Space (GISS) Studies tette nyilvánossá.

Az eredmények több szempontból is aggasztóak, illetve ezzel együtt érdekesek. Az évszakok váltakozása során jellemzően a július hozza el a csúcshőmérsékletet, de ebben az évben az augusztus vitte el ezt a pálmát.

2016 utolsó nyári hónapjában 0,16 Celsius fokkal volt melegebb az eddigi legmagasabb hőmérsékletet hozó augusztushoz képest, ami még 2014-ben volt. Ezzel együtt ez közel 1 fokkal haladta meg az összes értéket, amit 1951 és 1980 között rögzítettek.

Az intézet vezetője azzal kommentálta az eredményeket, hogy a havi mérések egymáshoz viszonyítva mindössze század foknyi eltéréseket mutatnak, így ezeket nem érdemes összevetni. Sokkal hasznosabb hosszú távon megfigyelni a változásokat, amelyek jó magyarázatot adnak az éghajlat-változásról és a globális felmelegedés hatásaira.

A szóban forgó rekorder augusztusig 11 hónapon keresztül rekord hőmérsékletet mértek egészen 2015 októberétől. A GISS adatai a világszerte telepített 6300 darab meteorológiai állomásokból származnak. A globális hőmérséklet regisztráció 1880 óta történik, mivel az addig telepített állomások nem tudtak átfogó hőmérsékleti adatokkal szolgálni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. május 10.
Egy anya a szülés előtt, mellette férje a Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ Szülészet-nőgyógyászati Osztályán 2015. május 10-én, a születés hetén. A születés hetét minden évben, az anyák napja utáni héten rendezik. Fiuk, Barnabás 3675 grammal, egészségesen született, harmadik gyermekként.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.