Tudomány

Az Antarktiszra költöztetnék az olvadó gleccsereket

24.hu
24.hu

2016. 09. 14. 16:59

Vajon mit keres augusztus közepén egy francia, orosz és olasz kutatókból álló csoport a Mont Blanc Col du Dome nevű gleccserén? És miért fúrnak le a jégpáncélba, emelnek ki többméteres tömböket, darabolják fel azokat, majd helyezik el egy mély hóbarlangba?
Korábban a témában:

Az éghajlatváltozás világszerte károsítja a gleccsereket. Ez súlyos probléma, igaz, az emberek többsége nem érzékel semmit a jégárak zsugorodásából. Az olvadása ugyanakkor fájó ponton érinti a gleccserkutatókat, akik fontos adatforrásokat veszthetnek el. Mit lehet tehát tenni?

Protecting Ice Memory nevű projekt célja az, hogy megoldást találjon a problémára. A programban résztvevő kutatók gleccserekből gyűjtenek be jégtömböket, hogy azokat biztonságba elszállíthassák egy hűvösebb helyre. A szakértők természetesen nem saját mélyhűtőjükben próbálják elraktározni a gleccserdarabokat, a mintákat az Antarktisz jégtakarója alá rejtenék.

A csoport tagjai már meg is tették az első lépést: sikerült 125 méternyi gleccsermagot beszerezni az Alpokból. Az áttetsző mintákat méteres darabokra vágták, majd fagyasztva őrizték egy hóbarlangban. Minden alkalommal, amikor megtelt a verem, egy helikopter érkezett, amely elszállította a darabokat a közeli Chamonix-ban található raktárba.

A művelet természetesen nem volt könnyű. Már csak azért sem, mert a 4350 méteres magasságban mind az oxigénhiány, mind a hideg kifejezetten nehézzé teszi a komoly fizikai munkát.

A három előbányászott magból kettő fog az Antarktiszra kerülni, 2020-ban. A harmadik darabot Európában tartják majd, hogy a szakértők tovább elemezhessék.

A gleccserekben akár több ezer éves légbuborékok és egyéb lerakódások is vannak, így tanulmányozásuk rengeteg tudományos kérdésre adhat választ. A jégben található metán- és szén-dioxidszint, valamint a szennyeződések és a csapadéknyomok alapján például a történelmi idők előtti korszak időjárására lehet következtetni.

A kutatók bíznak benne, hogy a tudomány fejlődésével már pár éven belül is sokkal többet tudhatunk meg a gleccserek anyagából kiindulva. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a jelen kutatói elraktározzanak némi forrásanyagot a jövő szakértőinek.

(Via: Wired)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.