Tudomány

Nem egy hírnök, hanem 9000 harcos futotta le a marathóni távot

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 09. 12. 16:00

Az athéni had teljes felszerelésben, lélekszakadva "futott" haza, hogy megelőzze a perzsa hajókat.
Korábban a témában:

A mai nyugati kultúra bölcsőjeként emlegetett Hellász a teljes pusztulás rémével nézett szembe a Krisztus előtti V. században: a kor leghatalmasabb birodalma indított ellene támadást. I. Dareiosz perzsa nagykirály elfoglalta a kis-ázsiai görög városállamokat, majd 490-ben seregét az európai görög területek ellen indította.

A becslések szerint 25 ezer (de inkább kevesebb) perzsa harcos Marathónnál szállt partra, ezt a síkságot találták alkalmasnak arra, hogy maximálisan kihasználják lovasságuk előnyeit. Velük szemben mintegy 12 ezer görög sorakozott fel Miltiadész vezetésével, a támadók létszámfölénye tehát a közvélekedéssel ellentétben nem volt ijesztően nagy. Persze, így is kétszeres túlerőről beszélünk.

Győzelem hírét vitte a futó…

A két had hosszasan nézett egymással farkasszemet, mígnem Kr.e. 490. szeptember 12-én hajnalban a görögök meglepetésszerű támadást indítottak. Oly jól sikerült a rajtaütés, hogy a perzsa lovasság ki is maradt az ütközetből. Dareiosz katonái leginkább íjászatban jeleskedtek, ám a hopliták pillanatok alatt a nyakukon voltak, és kierőszakolták a közelharcot. Ebben pedig a masszív alakzatban küzdő görögök verhetetlenek voltak.

A perzsa gyalogosok kisebbik részének sikerült a hajókra menekülniük, ám a többieket bekerítették és lemészárolták. A perzsák erre félbeszakították a hadjáratot, és hazatértek, hogy majd csak 10 évvel később, Xerxész vezetésével térjenek vissza.

A hagyomány szerint a fényes győzelem hírét egy harcos vitte Athénba, aki teljes fegyverzetben, futva tette meg a 40 kilométeres távot, majd miután átadta üzenetét, meghalt a kimerültségtől.

… aki nem is létezett …

Az igazságot keresve viszont elég sok az ellentmondás. A későbbi források sem a futó nevében, sem abban nem értenek egyet, hogy fegyveresen tette-e meg a távot, vagy sem. Sőt, a Kr.e. IV. századi Hérakleidész csak a futó nevét említi, sem a fegyverekről, sem haláláról nem szól – olvasható Németh György cikkében a Rubicon Történelmi Folyóirat egy korábbi számában.

Hérodotosz, a görög-perzsa háborúk történetírója pedig egyáltalán nem tud marathóni futóról. De említ egy követet, egy nagyon gyors futót, akit az athéniak még a csata előtt Spártába küldtek segítségért. A későbbiekben valahogy ez a követjárás, a futás, szónoki fogások, és a győzelem még emlékezetesebbé tételének vágya gyúrhatta össze a marathóni futó alakját.

… de volt helyette 9000

A valóság viszont nagyszerűbb, mint a hagyomány. Hérodotosz így ír:

Akárhogy volt is, a perzsák megkerülték a Szuniont. Az athéniak pedig hanyatt-homlok rohantak vissza, hogy városuk ne álljon védtelenül, és sikerült is megelőzniük a barbárokat. A marathóni Héraklész-szentélytől jöttek, és a künoszargészi Héraklész-szentélynél vertek tábort. A barbár hajóhad Phaléronig nyomult előre, mert akkoriban az volt az athéniak kikötője, ott horgonyt vetettek, kisvártatva azonban hazaindultak Ázsiába.

Mit jelent ez? A csata után nem egyetlen ember, hanem a teljes, kilencezer fős athéni gyalogos had “futott” haza, hogy megelőzze az ellenség hajóit, megmentse városát. És ők valóban teljes fegyverzetben tették meg a távot a lehető leggyorsabban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.