Tudomány

OSIRIS-REx: elindult az aszteroida-vadász űrszonda

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 09. 09. 12:11

Egy olyan aszteroidával randevúzik az űrjármű, amely a 22. században akár a Földdel is összeütközhet.

1999-ben fedezték fel a Bennu nevű aszteroidát, amelyet egy idő után egyesek (eléggé hibásan) Armageddon-meteornak kezdtek nevezni, méghozzá azért, mert a pályája folyamatosan változik, és a számítások szerint a 22. században már kifejezetten nagy lesz a valószínűsége, hogy a Földhöz veszélyesen közeli pályán halad, vagy akár össze is ütközik vele.

Ehhez az égitesthez indult csütörtökön a helyi idő szerint este, magyar idő szerint ma hajnali 1 óra után az OSIRIS-REx szonda, de most még alapvetően nem azért, hogy konkrét lépéseket tegyen a várható katasztrófa elhárítására. A floridai Cape Canaveral Kennedy űrközpontjából elstartoló egység több mint két éven keresztül közeledik a Bennuhoz, hogy a tervek szerint 2018 novemberében érkezzen meg hozzá.

Ezután két és fél éven keresztül különféle vizsgálatokat végez: először légifelvételeket készít, melyek segítségével pontosan feltérképezhető az égitest felszíne, ekkor választják ki a landolás pontos helyszínét is. Emellett lézeres távolságmérővel a pontos domborzati viszonyokat is meghatározzák, valamint egy hőkamera segítségével megvizsgálják, milyen összetételű ásványi anyagok hagyják el a Bennut. Szintén az aszteroida összetételét állapítják meg egy látható és infravörös tartományban működő spektrométer adataiból, valamint egy röntgensugaras vizsgálat információból – ez utóbbi egyébként egy diákkísérlet alapján készült műszert jelent.

A tervek szerint a szonda 2020 júliusában a korábban begyűjtött adatok elemzése után leszáll az égitest felszínére – erre három kísérletet tesz összesen. Ez alatt mintákat szed fel, ráadásul az eddigi legnagyobb mennyiségűt, amit valaha az űrben gyűjtöttek, a teljes mintavétel össztömege a 2000 grammot is elérheti. A leszállást egyébként inkább gyors “pattogásnak” lehet leírni, ugyanis az űrszonda egy-egy alkalommal mindössze 5 másodpercet tölt majd a felszínen, és szabályosan “felporszívóz” valamennyit a legfelső réteget alkotó regolitból.

Az OSIRIS-REx 2021 márciusában kezdi meg a visszatérést, érkezése pedig 2013 szeptemberében várható. Ezután következik a hazahozott minták elemzése.

De miért is jó ez nekünk?

Alapvetően nem azért, hogy az Armageddon filmben látható módon miszlikre robbantsuk a Bennut – ez a legfrissebb elemzések alapján, a jelenlegi technikai állapotunk ismeretében nem is igazán működne. Az OSIRIS-REx projekt azt a furcsa hatást tanulmányozza, amely miatt az aszteroida folyamatosan módosuló pályán halad, a 116 éve lejegyzett Jarkovszkij-hatásnak köszönhetően.

Ennek egyszerűsített lényege, hogy mivel az égitestek nem csak egyszerűen haladnak saját pályájukon, hanem közben saját tengelyük körül is forognak, egyes hatások, például a napsütés, más és más módon hatnak egyenetlen felszínükre. Az egyenetlen eloszlás miatt a nem szabályos felszínű égitesteknek mindig van egy általánosságban melegebb oldala, amely hőt ad le, ez pedig lassan, de folyamatosan eltéríti azt a pályájáról. Mivel a Bennu úgy néz ki, mint egy kissé megnyomorgatott fürdőszobai gumikacsa, a Jarkovszkij-hatás elég erősen érezhető, ezért is számolják úgy a tudósok, hogy a 22. században már veszélyesen közel érhet hozzánk az aszteroida.

Egyrészt ezt a hatást, az égitest hőmérsékletének változásait vizsgálják az OSIRIS-REx eszközei, de emellett más fontos tanulságokat is le lehet majd szűrni az eredményekből. Mivel a Bennu “életkorát” akár 4 és fél milliárd évre is becsülik, a visszahozott minták elemzése arra is választ adhat, hogyan alakult ki a Naprendszer, sőt akár az egész univerzum.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel steer their cars during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.