Tudomány

A vadon tizede veszett el röpke 20 év alatt

24.hu
24.hu

2016. 09. 09. 12:12

Egy Current Biologyban megjelent új tanulmány szerint az elmúlt 20 év alatt katasztrofális csökkenés zajlott le a vadonban. A jelenség a legsúlyosabban az Amazonas-medencét és Közép-Afrikát érinti.
Korábban a témában:

A kutatók szerint felfedezésük rávilágít: azonnali nemzetközi összefogásra van szükség a környezet megóvására. Az érintett területek ugyanis globális szempontból is elengedhetetlenek: fontosak a biológiai sokszínűség miatt, szabályozzák a helyi klímát, sőt, a politikai- és gazdasági perifériára szorult közösségek számára is forrást biztosítanak.

Ezen területek védelmi politika nélkül minden bizonnyal a széleskörű fejlődés áldozataivá válnak. Valószínűleg egy-két évtizedünk van változtatni ezen.

– jelentette ki James Watson, a Queenslandi Egyetem munkatársa.

Watson szerint a fajok védelmére az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul, a nagyobb ökoszisztémák, és különösen a vadon vizsgálata azonban jóval kevésbé kutatott téma. A szakértők éppen ezért nekiláttak feltérképezni azon természeti területeket, amelyeket “vadonként” lehet definiálni. Ez alatt olyan régiókat értenek, amelyek máig érintetlenek maradtak az emberi tevékenységtől.

A kutatók az újonnan megrajzolt vadontérképet összehasonlították egy, az 1990-es években hasonló módszerekkel létrehozott atlasszal.

Ez alapján jelenleg 30,1 millió négyzetkilométernyi vadon létezik, ez a szárazföld nagyjából 20 százalékát teszi ki. Az érintetlen tájak többsége Észak-Amerikában, Észak-Ázsiában, Észak-Afrikában és az ausztrál kontinensen találhatóak. Az összehasonlítás viszont arra is rámutatott, hogy 20 év alatt 3,3 millió négyzetkilométerrel zsugorodott a vadon, ez 10 százalékos csökkenést jelent. A legsúlyosabban Dél-Amerikát érinti a pusztulás, ott a vadon 30 százaléka tűnt el, igaz, Afrikában is 14 százalékos veszteség mutatható ki.

A vadonban mindössze két évtized alatt jelentkező veszteség nagysága megdöbbentő.

– állapította meg Dr. Oscar Venter, a Északi-Brit Columbiai Egyetem kutatója.

A szakértő szerint megfelelő világszintű beavatkozás nélkül csak idő kérdése, hogy elveszítsük a természet koronáit. Ezen területek eltűnése visszafordíthatatlan lesz, az egyetlen lehetőség így a proaktív védelem.

Watson úgy látja, hogy az ENSZ és hozzá hasonló szervezetek sokszor figyelmen kívül hagyják a vadont, még fontos környezetvédelmi megállapodásokkor is. A hozzáálláson azonnal változtatni kell, már csak azért is, mert a természet ilyen mértékű pusztulása emberi életeket is fenyeget.

(Via: EurekAlert!)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.