Tudomány

A vadon tizede veszett el röpke 20 év alatt

Egy Current Biologyban megjelent új tanulmány szerint az elmúlt 20 év alatt katasztrofális csökkenés zajlott le a vadonban. A jelenség a legsúlyosabban az Amazonas-medencét és Közép-Afrikát érinti.

A kutatók szerint felfedezésük rávilágít: azonnali nemzetközi összefogásra van szükség a környezet megóvására. Az érintett területek ugyanis globális szempontból is elengedhetetlenek: fontosak a biológiai sokszínűség miatt, szabályozzák a helyi klímát, sőt, a politikai- és gazdasági perifériára szorult közösségek számára is forrást biztosítanak.

Ezen területek védelmi politika nélkül minden bizonnyal a széleskörű fejlődés áldozataivá válnak. Valószínűleg egy-két évtizedünk van változtatni ezen.

– jelentette ki James Watson, a Queenslandi Egyetem munkatársa.

Watson szerint a fajok védelmére az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul, a nagyobb ökoszisztémák, és különösen a vadon vizsgálata azonban jóval kevésbé kutatott téma. A szakértők éppen ezért nekiláttak feltérképezni azon természeti területeket, amelyeket “vadonként” lehet definiálni. Ez alatt olyan régiókat értenek, amelyek máig érintetlenek maradtak az emberi tevékenységtől.

A kutatók az újonnan megrajzolt vadontérképet összehasonlították egy, az 1990-es években hasonló módszerekkel létrehozott atlasszal.

Ez alapján jelenleg 30,1 millió négyzetkilométernyi vadon létezik, ez a szárazföld nagyjából 20 százalékát teszi ki. Az érintetlen tájak többsége Észak-Amerikában, Észak-Ázsiában, Észak-Afrikában és az ausztrál kontinensen találhatóak. Az összehasonlítás viszont arra is rámutatott, hogy 20 év alatt 3,3 millió négyzetkilométerrel zsugorodott a vadon, ez 10 százalékos csökkenést jelent. A legsúlyosabban Dél-Amerikát érinti a pusztulás, ott a vadon 30 százaléka tűnt el, igaz, Afrikában is 14 százalékos veszteség mutatható ki.

A vadonban mindössze két évtized alatt jelentkező veszteség nagysága megdöbbentő.

– állapította meg Dr. Oscar Venter, a Északi-Brit Columbiai Egyetem kutatója.

A szakértő szerint megfelelő világszintű beavatkozás nélkül csak idő kérdése, hogy elveszítsük a természet koronáit. Ezen területek eltűnése visszafordíthatatlan lesz, az egyetlen lehetőség így a proaktív védelem.

Watson úgy látja, hogy az ENSZ és hozzá hasonló szervezetek sokszor figyelmen kívül hagyják a vadont, még fontos környezetvédelmi megállapodásokkor is. A hozzáálláson azonnal változtatni kell, már csak azért is, mert a természet ilyen mértékű pusztulása emberi életeket is fenyeget.

(Via: EurekAlert!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik