Tudomány

Ajjaj: a férfiaknak nagyon oda kell figyelniük, mennyit szexelnek időskorukban

idősek (idős pár, )
idősek (idős pár, )
A gyakori - és főleg élvezetes - szex nem tesz jót az idősebb férfiaknak, mivel növeli a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát. A nőkre viszont már nem igaz az állítás.

A Michigani Állami Egyetem tanulmánya az első olyan munka, amely az időskor, a szex, valamint a szív egészségének kapcsolatát vizsgálta.

Az eredmények megdöntik azt a széles körben elterjedt feltételezést, hogy a szex mindenki számára egységes egészségügyi előnyökkel jár.

– jelentette ki Hui Liu, a kutatásban részt vevő szociológus.

Liu és munkatársai 2 204, 57 és 85 év közti alany adatait elemezték. A résztvevők információit először 2005-2006-ban gyűjtötték be, majd 5 évvel később megismételték a felmérést. Nem meglepő, hogy sokaknál jelentkeztek az évek során a szív- és érrendszeri betegségek tünetei.

Az már inkább váratlan, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább egyszer szexeltek, kétszer akkora eséllyel alakultak ki az ilyen típusú rendellenességek, mint a szexuálisan inaktívaknál. Sőt, azok, akik kifejezetten élvezték a nemi életüket, még ennél is nagyobb veszélynek voltak kitéve. A nőknél ugyanakkor nem jelentkezett hasonló összefüggés.

A kutatók szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy az idősebb férfiak egészségügyi és érzelmi okok miatt nehezebben érik el az orgazmust, mint a fiatalabbak. Eszerint kielégülésükhöz sokkal nagyobb erőfeszítésre van szükség, ez pedig jobban megterheli a szervezetüket. Az sem kizárható, hogy a potencianövelők is hatással vannak az ilyen betegségek kialakulására.

A nőknél viszont úgy tűnik, a sok és a kellemes szex határozottan segít karbantartani a szív- és érrendszert. Az orgazmusnál termelődő női nemi hormonok ráadásul egyéb egészségügyi pozitívumokat is eredményeznek. Korábbi vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy egy mély és szoros párkapcsolat időskorban mind a fizikai, mind a mentális jólét kialakulásának alapja lehet, a pozitívumok azonban elsősorban a nőknél figyelhetők meg.

A tanulmány természetesen nem állítja, hogy az aktív nemi élet alapjában tiltott az idősebb férfiaknak. Liuék szerint orvosi egyeztetés után érdemes megtalálni az arany középutat, mivel a megfelelő mennyiségű szex öregkorban is fontos lehet.

(Via: EurekAlert!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik