Tudomány

Dugóban ülsz? Csak te tehetsz róla!

Elég egy kakas ahhoz, hogy egy teljes út megbénuljon, de a banánfaló sofőr is okozhat gondokat. Ja, és még egy zöld lámpánál se vagyunk képesek rendesen elindulni.

A dugót senki sem szereti, és vannak bizonyos helyzetek, amikor bármit teszünk, nem tudjuk elkerülni, hiszen az utak és a kereszteződések áteresztőképessége véges, és amivel 30 éve még megbirkóztak, azzal napjainkban már nem tudnak. De ha még mi magunk is ráteszünk egy lapáttal, akkor tuti a sorban állás.

Egyrészt a lentebb látható videó megállapítja, hogy minden egyes kereszteződés növeli a dugó kialakulásának lehetőségét, így többek között azzal, hogy benne az emberek nem egyszerre indulnak el, hanem egymás után mindig egy kis plusz szünettel. Nem mellesleg ezt korábban már kimutatták, hogy lámpánál célszerűbb szellősebb helyeket hagyni, így hamarabb nekiindulhatunk, amikor zöldre vált a jelzés. A filmen jól látható, hogy ha minden autó egyszerre tudna elindulni, és ugyanúgy gyorsulni, akkor többen jutnának át, és nem pont előttünk váltana pirosra a villanyrendőr. De a többi dolog is érdekes, tessék nézni:

Látható továbbá az a szintén régóta ismert jelenség, hogy ha valakire nagyon rátapadunk, és erősebbet kell fékezni, akkor abból is kialakulhat olyan dugó, aminek a később érkezők nem is tudják a miértjét (a videón a kakasos példa). Megszívlelendő még az is, hogy a sávok hirtelen váltogatása szintén sok-sok embernek okozhat kellemetlen perceket-órákat, még akkor is, ha nem csattanunk neki senkinek. Tessék hát normálisan vezetni, hogy minél kevesebbet üljünk álló autóban, értelmetlenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik