Tudomány

A globális felmelegedés miatt már most nagyon hideg telek lesznek az Egyesült Államokban

A bolygó területének nagy részén megfigyelhető hosszú távú melegedés ellenére bizonyos régiók, köztük az Egyesült Államok az átlagosnál hidegebb hőmérsékletekre számíthatnak az olyan légköri folyamatok miatt, amelyek a sarkvidéki hideg levegőt a mérsékelt öv felé terelik – írták a kutatók a Journal of Geophysical Research Atmospheres című folyóiratban közölt tanulmányukban.

A Stanford Egyetem vezette kutatás azt az elmúlt évtizedekre jellemző jelenséget vizsgálta, melyben az Egyesült Államok nyugati felén melegek, a keleti felén hidegek a telek.

“Annak ellenére, hogy a hideg időjárási szélsőségeket gyakran az ember okozta globális felmelegedés létezésének tagadására használják, a vizsgálatunk azt mutatja, hogy a meleg nyugat-hideg kelet trend valójában nagyon is összhangban van a Föld éghajlatát az elmúlt évtizedekben befolyásoló emberi tevékenységek hatásaival” – emelte ki a tanulmányt vezető Deepti Singh, a Columbia Egyetem munkatársa.

A szakemberek az elmúlt 35 év hőmérsékleti adatait tanulmányozva arra jutottak, hogy a 2013-2014-es, valamint a 2014-2015-ös télen voltak a legnagyobb hőmérsékleti különbségek az Egyesült Államok keleti és nyugati része között.

A tanulmány szerint a téli hónapokban tapasztalt időjárási kettősség gyakorisága és súlyossága 1980 és 2015 között növekedett meg jelentősen, részben azért, mert a téli hőmérséklet többet melegedett nyugaton, mint keleten.

A kutatók szerint a nyugati rész melegedésével párhuzamosan a területen kialakuló magas és a keleten jelentkező alacsony légköri nyomás hatására nő azoknak a téli napoknak a száma, amikor a régió jelentős részén szélsőséges hőmérsékletek uralkodnak.

A szakemberek úgy vélik, hogy az ilyen időjárási szélsőségeket elősegítő légköri folyamatok valószínűleg a globális felmelegedés következményei és a meleg nyugat-hideg kelet jelenség gyakorisága várhatóan csökkeni fog, ha a globális felmelegedés folytatódik a 21. században, mivel a nyugati és keleti részt egyaránt érintő téli melegedés miatt feltehetőleg visszaesik a hideg keleti telek száma.

Mint hangsúlyozták, az éghajlatváltozás összetettsége miatt azonban a jövőben is számítani kell – olykor egyszerre jelentkező – hideg és meleg időjárási szélsőségekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik