Tudomány

A globális felmelegedés miatt már most nagyon hideg telek lesznek az Egyesült Államokban

24.hu
24.hu

2016. 09. 05. 14:23

A bolygó területének nagy részén megfigyelhető hosszú távú melegedés ellenére bizonyos régiók, köztük az Egyesült Államok az átlagosnál hidegebb hőmérsékletekre számíthatnak az olyan légköri folyamatok miatt, amelyek a sarkvidéki hideg levegőt a mérsékelt öv felé terelik – írták a kutatók a Journal of Geophysical Research Atmospheres című folyóiratban közölt tanulmányukban.

A Stanford Egyetem vezette kutatás azt az elmúlt évtizedekre jellemző jelenséget vizsgálta, melyben az Egyesült Államok nyugati felén melegek, a keleti felén hidegek a telek.

“Annak ellenére, hogy a hideg időjárási szélsőségeket gyakran az ember okozta globális felmelegedés létezésének tagadására használják, a vizsgálatunk azt mutatja, hogy a meleg nyugat-hideg kelet trend valójában nagyon is összhangban van a Föld éghajlatát az elmúlt évtizedekben befolyásoló emberi tevékenységek hatásaival” – emelte ki a tanulmányt vezető Deepti Singh, a Columbia Egyetem munkatársa.

A szakemberek az elmúlt 35 év hőmérsékleti adatait tanulmányozva arra jutottak, hogy a 2013-2014-es, valamint a 2014-2015-ös télen voltak a legnagyobb hőmérsékleti különbségek az Egyesült Államok keleti és nyugati része között.

A tanulmány szerint a téli hónapokban tapasztalt időjárási kettősség gyakorisága és súlyossága 1980 és 2015 között növekedett meg jelentősen, részben azért, mert a téli hőmérséklet többet melegedett nyugaton, mint keleten.

A kutatók szerint a nyugati rész melegedésével párhuzamosan a területen kialakuló magas és a keleten jelentkező alacsony légköri nyomás hatására nő azoknak a téli napoknak a száma, amikor a régió jelentős részén szélsőséges hőmérsékletek uralkodnak.

A szakemberek úgy vélik, hogy az ilyen időjárási szélsőségeket elősegítő légköri folyamatok valószínűleg a globális felmelegedés következményei és a meleg nyugat-hideg kelet jelenség gyakorisága várhatóan csökkeni fog, ha a globális felmelegedés folytatódik a 21. században, mivel a nyugati és keleti részt egyaránt érintő téli melegedés miatt feltehetőleg visszaesik a hideg keleti telek száma.

Mint hangsúlyozták, az éghajlatváltozás összetettsége miatt azonban a jövőben is számítani kell – olykor egyszerre jelentkező – hideg és meleg időjárási szélsőségekre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.