Credit:Ê Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH 

Scanning electron micrograph depicting a mass of Yersinia pestis bacteria (the cause of bubonic plague) in the foregut of the flea vector
Tudomány

50 millió ember életet vette el a Justinianus-pestis – vajon visszatérhet?

24.hu
24.hu

2016. 09. 05. 13:29

Német kutatók sikeresen rekonstruálták a Justinianus-pestist. A szörnyű betegség a 6-8. században tombolt a Bizánci- és az egykori Nyugat-Római Birodalom területén. A járványban a becslések szerint legalább 50 millió ember halhatott meg.
Korábban a témában:

Molecular Biology and Evolutionben megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a kora középkorban elterjedt Yersinia pestis nevű baktérium megegyezik azzal a kórokozóval, amely a híres, 1300-as évekbeli fekete halált is okozta.

Michal Feldman, a vizsgálatot végző egyik kutató szerint a járvány sokkal nagyobb területen terjedhetett szét, mint ahogy azt a történelmi dokumentumok sugallják. A szakember kihangsúlyozta, hogy az adatok tanulmányozásával a Yersinia pestis történetét és evolúcióját is jobban meg lehet majd érteni.

A kutatásban a tudósok először hozták létre a Justinianus-pestist okozó baktérium nagy lefedettségű genomját, a Yersinia pestis DNS-ét felhasználva. Az ehhez szükséges mintákat 6. századi csontvázakból nyerték ki. A maradványokat a München közelében található ősi temetkezési helyen, Altenerdingben találták.

A szekvencia segítségével 30 új mutációt és egyedi szerkezeti átrendeződést; továbbá 19, korábban pozitívnek hitt mutációt sikerült azonosítani. Ezek közül három az nrdE, fadJ és pcp génekben található, melyek alapvetően meghatározzák, hogy a baktérium képes-e az emberek megbetegítésére.

A tanulmány alapján a Justinianus-pestis sokkal változatosabb volt, mint ahogy azt a kutatók korábban gondolták. A szakértők viszont továbbra sem értik, hogy a kórokozó miért tűnt el a 8. században, hogy aztán később, hatszáz évvel később ismét feltűnjön.

A kutatás minden esetre alapja lehet más vizsgálatoknak. A baktérium fejlődését, alkalmazkodóképességét és az ember rá gyakorolt hatását mindenképp tanulmányozni kell, mivel könnyen elképzelhető, hogy a kór bizonyos régiókban idővel ismét megjelenhet. A pestis egyes formái egyébként is világszerte okoznak problémát, mind a mai napig.

(Via: Nature World News)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel steer their cars during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.