Tudomány

Lebegő motorokat tesztel az amerikai hadsereg

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 09. 04. 13:01

Ennyit arról, hogy a Star Wars űrbiciklije csak valami tudományos-fantasztikus hülyeség.

Ahogy a drónok megreformálták a repülő szerkezetek világát, jöhet mindez egy kicsit nagyobb méretben is. Az amerikai hadsereg épp egy olyan járművön dolgozik, amely átmenet a motor és a repülő között: gyakorlatilag egy lebegő szerkezetről van szó, amely a drónok rotorjaihoz hasonló elven tartja fenn magát a levegőben, és 1-2 személy szállítására alkalmas.

Az ötlet persze nem új – annyira nem, hogy már az ötvenes és hatvanas években is tervezgettek hasonlókat, ám akkor nem léptek túl a tervezőasztal határain. Most azonban a projektből már van prototípus is. Az ötletet 2010-ben kezdték újra kipofozni, akkor még a kissé sótlan “Taktikai Felderítő Jármű” név alatt, amit azóta sikerült még egy kicsit fantáziátlanabbra csiszolni: a JTARV a Joint Tactical Aerial Resupply Vehicle magyar nyersfordítása valahogy úgy hangzik, hogy Közös Használatú Taktikai Légi Utánpótlásszállító Jármű. Sej, ha itthon is bevezetné a hadsereg, lehetne belőle KHTLUJ. Mindegy, lépjünk ezen túl.

A lényeg az, hogy már működőképes a katonai lebegő, amelynek elsődleges célja, hogy akár közvetlen emberi irányítás nélkül (tehát mondjuk egy távoli, mobil kapcsolaton keresztüli vezérléssel, vagy épp automata tájolással) el tudjon juttatni utánpótlást a harcmezőn szétszóródott katonáknak anélkül, hogy ezzel egy sofőr életét kellene veszélyeztetni.

A jármű prototípusát nemrég egy nyílt napon is bemutatták, az itt rögzített videón az 55. másodpercnél bukkan fel a lapos, elnyújtott alakú, több rotor által hajtott és stabilizált berendezés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.