Tudomány

Lebegő motorokat tesztel az amerikai hadsereg

Ennyit arról, hogy a Star Wars űrbiciklije csak valami tudományos-fantasztikus hülyeség.

Ahogy a drónok megreformálták a repülő szerkezetek világát, jöhet mindez egy kicsit nagyobb méretben is. Az amerikai hadsereg épp egy olyan járművön dolgozik, amely átmenet a motor és a repülő között: gyakorlatilag egy lebegő szerkezetről van szó, amely a drónok rotorjaihoz hasonló elven tartja fenn magát a levegőben, és 1-2 személy szállítására alkalmas.

Az ötlet persze nem új – annyira nem, hogy már az ötvenes és hatvanas években is tervezgettek hasonlókat, ám akkor nem léptek túl a tervezőasztal határain. Most azonban a projektből már van prototípus is. Az ötletet 2010-ben kezdték újra kipofozni, akkor még a kissé sótlan “Taktikai Felderítő Jármű” név alatt, amit azóta sikerült még egy kicsit fantáziátlanabbra csiszolni: a JTARV a Joint Tactical Aerial Resupply Vehicle magyar nyersfordítása valahogy úgy hangzik, hogy Közös Használatú Taktikai Légi Utánpótlásszállító Jármű. Sej, ha itthon is bevezetné a hadsereg, lehetne belőle KHTLUJ. Mindegy, lépjünk ezen túl.

A lényeg az, hogy már működőképes a katonai lebegő, amelynek elsődleges célja, hogy akár közvetlen emberi irányítás nélkül (tehát mondjuk egy távoli, mobil kapcsolaton keresztüli vezérléssel, vagy épp automata tájolással) el tudjon juttatni utánpótlást a harcmezőn szétszóródott katonáknak anélkül, hogy ezzel egy sofőr életét kellene veszélyeztetni.

A jármű prototípusát nemrég egy nyílt napon is bemutatták, az itt rögzített videón az 55. másodpercnél bukkan fel a lapos, elnyújtott alakú, több rotor által hajtott és stabilizált berendezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik