Tudomány

Nem is az űrből érkezett a földönkívülieknek tulajdonított jel

A héten sokakat lázba hozott a hír, hogy orosz UFO-vadászok még 2015-ben egy különös, űrből származó jelet fogtak. Talán kevesebb ember érdeklődését keltette volna fel a történet, ha már korábban kiderül: a fény egyáltalán nem az égből jött.

A tudományos közösséget, ha csak rövid időre is, de megosztotta a jelenség: sokan már földönkívüliekről beszéltek, a józanabbak viszont egyéb magyarázatot kezdett keresni. Úgy tűnik, utóbbiak döntöttek jól.

Az orosz RATAN-600 rádiótávcső még 2015-ben érzékelte az űrből érkező erős jelet. A fény úgy tűnt, valahonnan a HD164595 nevű csillag irányából érkezik – az égitest nagyjából 95 fényévre van a Földtől. Meg volt tehát az esély arra, hogy sikerült megtalálni E.T.-ék nyomát.

A Search for Extraterrestrial Intelligence Institute’s (SETI) – azaz a Földönkívüli Intelligenciát Kutató Intézet – azonban összetörte sok UFO-vadász álmát legújabb jelentésével:

A program keretein belül 2015-ben egy érdekes rádiójelet mutattak ki a 2.7 cm-es hullámhosszon, az egyik objektum (a Herculesben található HD164595 csillagrendszer) irányában. A jel utólagos feldolgozása és analízise alapján a legvalószínűbb a földi eredet.

A földhözragadt elmélet mellett természetesen egyéb magyarázatokat is lehet (ki)találni:

  1. A jel igazából egy titkos fegyverkezési program nyoma.
  2. A kutatók a kormány nyomására adták ki a nyilatkozatot.
  3. A jel valóban a Földről jön, de az idegenek küldik, akik már régóta köztünk élnek.

MIB Kép: Wikipedia

A csábító sötét zsarus megoldás ellenére azonban továbbra is valószínű, hogy még mindig nem találtuk meg az értelmes földönkívüliek nyomát. Ettől függetlenül folytatnunk kell az ég kémlelését, ahogy annak is érdemes lehet utánajárni: pontosan honnan is származott az oroszok által érzékelt jel.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik