Tudomány

Hatékonynak tűnik az új Alzheimer-gyógyszer

Egy friss kísérleti időszak lezárulta után az eredmények kifejezetten ígéretesek.

Nemrég zárult le egy 165 résztvevő bevonásával végzett kísérletsorozat, amelyben a memória romlását és ezáltal közvetve az önellátás zavarait, önveszélyességet okozó Alzheimer-kór ellen kifejlesztett új kezelés hatékonyságát vizsgálták.

A gyógyszer az úgynevezett amiloid lerakódásokat támadja – ezek olyan mérgező proteinek, amelyeket a kór közvetlen felelőseinek tekintenek. A kísérletsorozatot a szokásos “valódi gyógyszer kontra placebo” módszerrel végezték, és a tényleges hatóanyaggal kezelt páciensek agyából 12 hónap alatt akár teljesen el is tűntek ezek a lerakódások. Annál a 20, korai fázisú betegnél pedig, akik a legnagyobb dózist kapták a gyógyszerből, teljesen észlelhető és mérhető módon lassult a kognitív funkciók romlása és a memóriazavarok terjedése.

A Providence-i Butler Hospital neurológus professzora, a kutatási team egyik tagja szerint ez az elmúlt 25 év legjobb híre a témában: Stephen Salloway szerint a most tesztelt módszer valós reményt adhat az érintett betegeknek és családjaiknak. A kísérletben szintén részt vevő Roger Nitsch, a Zürichi Egyetem kutatója szerint a korábban publikált eredményekhez képest a mostani gyógyszer hatékonysága példátlanul erősebb.

alzheimer-gyogyszer-02

Persze egyelőre még további tesztek sora következik, hiszen még az sem biztos, hogy ezek az amiloid lerakódások az egyetlen kiváltó okai az Alzheimer-kórnak. A kutatók azonban abban reménykednek, hogy a szélesebb körben elvégzett kísérletek elemzése után legalábbis lassítani lehet majd a memória romlását és az agyi funkciók szétzilálódását. Az újabb kísérletsorozatot 2020-ra tervezik, a 18 hónapon át tartó kutatásra 2700 jelentkezőt toboroznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik