Tudomány

Nagyon nem mindegy, hogy melyik napszakban műtik az embert

Vajon van-e jelentősége annak, hogy milyen napszakban műtenek meg egy beteget? A McGill Egyetem kutatóinak új tanulmánya alapján a válasz: egyértelmű igen.

A Dr. Michael Tessler, Dr. Ning Nan Wang és társaik által elkészített tanulmány szerint az éjszaka során megműtött páciensek sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint korábban gondoltuk. A késődélutáni és kora esti órákban valamivel jobbak az esélyek, de a rendes munkaidőben elvégzett operációk így is sokkal biztonságosabbak.

A posztoperációs halálozás kockázati tényezőit régóta vizsgálják, így már számos faktort sikerült azonosítani – ilyen például a beteg életkora. A kutatók most egy egészen új szempontot, a műtét időpontjának hatását kezdték elemezni egy montreali kórházban.

A szakértők az intézményben elvégzett operációk adatait vizsgálták, a 2010. április 1. és 2015. március 31. közti időszakot véve górcső alá. Tessler csapata a kórházi munkanapot három részre osztva analizálta az adathalmazt, így jött létre a nappali (07:30-15:29), esti (15:30-23:29) valamint az éjszakai (23:30-07:29) szakasz.

A vizsgált időszakban összesen 41716 sebészeti beavatkozást végeztek el, ebből 352 végződött halállal. A kutatók a további elemzés során arra jutottak, hogy az éjszaka operált betegek 2,17-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint a nappali időszakban műtöttek. Az esti blokkban elvégzett beavatkozások is veszélyesek, ekkor a normál műszakhoz képest 1,43-szor nagyobb valószínűséggel haltak meg a páciensek.

A kutatók szerint a jelenség hátterében számtalan tényező állhat, így a kórház éjszakai készenléte,  vagy a műtétet végző személyzet fáradtsága. A pontos okok feltérképezésére azonban további vizsgálatokra lesz szükség.

(Via: EurekAlert!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik