Tudomány

A tabletes játékok épp annyira lazítanak el, mint egy nyugtató

Sok szülő gondolja úgy, hogy ha nyűgös a gyerek, egyszerűbb leültetni a képernyő elé. Mint kiderült, igazuk van: a módszer pont olyan hatásos, mint egy nyugtató.

Dr. Dominique Chassard az idei Aneszteziológiai Világkongresszuson mutatta be tanulmányát, amely igen meglepő eredményt hozott.

Az új felmérésben a kutatók négy és tíz év közti gyermekeket vizsgáltak, mielőtt műtéten estek volna át. A szakemberek az egyik csoportnak olyan nyugtatót adtak, amely segít leküzdeni az altatás előtt szorongást. A többi fiatalt viszont nem gyógyszerrel, hanem egy iPades játékkal próbálták ellazítani. A gyerekek a készüléket húsz perccel az altatás előtt kapták meg.

A kísérlet során pszichológusok figyelték meg a gyermekek viselkedését, értékelve a szorongásukat. A félelmet négy kiemelt ponton elemezték: a megérkezéskor, a szülők leválasztásakor, a regisztrációkor, valamint az altatás megkezdése után.

A szakemberek a szülők állapotát, valamint a nővérek nyugtatással és altatással való elégedettségét is ellenőrizték, ennek mérésére egy 0-tól 10-ig terjedő skála szolgált.

A kutatás végén a szakértők arra jutottak, hogy a szülők és a gyerekek hasonló idegességet éltek meg a gyógyszeres és az iPades nyugtatás során. A játékos megoldást a szülők és a nővérek összességében mégis kielégítőbbnek találták, mint a pirula használatát.

A felfedezés akár áttörést is hozhat az egészségügyben, mivel az orvosok régóta keresik a nyugtatók alternatíváját. A vizsgálat alapján úgy tűnik, a tablet tökéletes választás lehet.

(Via: EurekAlert!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik