Tudomány

Visszatért Hawaiiról az expedíció, amelyik egy évet töltött a Marson

Egy éven át tartott az a Mars-szimulációs NASA-kutatás a hawaii Mauna Loa lejtőjén, amelynek célja annak kiderítése volt, hogy lehetséges-e a közeljövőben egy Mars-expedíció, sikerül-e vizet nyerni a látszólag száraz talajból, és hogyan tud csapatban együtt dolgozni a kutatásban részt vevő hat szakember.

A kutatók vasárnap hagyták el a Mauna Loa hegyen épített kupolát, amelyben a marsi életet szimulálták. A kutatók csak űrruhában mozdultak ki alkalmanként a bázisukról.

AFP / Getty Images Hungary / University of Hawaii / HO
AFP / Getty Images Hungary / University of Hawaii / HO

Cyprien Verseux, a csapat Franciaországból származó tagja szerint a szimuláció azt bizonyítja, hogy sikeres lehet egy Mars-misszió. “A személyes benyomásom az, hogy nagyon is reális lehet egy közeljövőbeli Mars-expedíció. Úgy vélem, hogy a technológiai és pszichológiai akadályokat le lehet győzni” – húzta alá a szakember.

A német Christiane Heinicke szerint kollégáival képesek voltak vizet nyerni a látszólag száraz talajból egy üvegházszerű építmény révén, amely a Marson is működhet.

A Hawaii Egyetemről érkezett Tristan Bassingthwaighte volt a csapat építészmérnöke. Mint elmondta, az egy éven át tartó projekt olyan kulcsfontosságú kérdésekre segített választ találni, hogy miként kell összeállítani egy Mars-misszió legénységét, hogyan tudnak csapatban együtt dolgozni a résztvevők, és melyek azok az emberi tényezők, amelyek elengedhetetlenek az űrutazás és a kolonizáció során.

A bázis elhagyása után a csapat tagjai másra sem vágytak, mint megmártózni az óceánban és friss élelmiszereket, valamint minden egyéb olyan finomságot magukhoz venni, amelyekre hónapok óta nem volt lehetőségük.

A Hawaii Egyetem vizsgálatát az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) finanszírozta. A mostani volt a második leghosszabb ilyenfajta szimuláció, Oroszországban ugyanis 520 napig éltek hasonlóan izolált környezetben a tudósok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik