Tudomány

Nem elég az izmos fenék, vagy a kockahas

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 08. 29. 11:18

Kidolgozott felsőtest? Vagány arc? Humor? Pénz? A tudományos tények szerint van, ami a nőknek ezeknél is fontosabb.

A női magazinok, bulvárrovatok, beszélgetős műsorok viszonylag nagy arányban hozzák ki azt az eredményt, hogy a nők a külső jegyek alapján “vadásznak le” egy férfit. A kevésbé testfókuszú cikkek pedig sokszor hozzák ki azt, hogy a stabil (vagy annál is jobb) pénzügyi helyzet, vagy épp a sárm és a humor jelenti az igazi vonzerőt. Ehhez képest egy frissen megjelent tanulmány szerint sokkal gyakoribb, hogy egy másik tulajdonság a befutó:

az altruizmus.

A Worchesteri Egészség- és Társadalomtudományi Intézet, valamint a Sunderlandi Egyetem pszichológiai tanszéke által összeállított szakmai anyag szerint kifejezetten gyakori, hogy a párválasztás, főként a hosszú távú kapcsolat létrejötte annak köszönhető, mennyire van meg a kiszemelt partnerben ez a tulajdonság.

Az altruizmus az egyes egyedek közötti olyan interakció, amelynek során az egyik akár saját kárára is segíti a másikat. Tehát kis ráhagyással az önfeláldozásról beszélünk, de annál jóval mélyebb szinten. A viselkedésforma gyakorisága nagyjából egyenes arányban áll a genetikai hasonlósággal, így leggyakrabban az egy családba tartozók közt fordul elő. Előfordulhat persze vérségi kapcsolat nélkül is, ami evolúciós szempontból a reciprokális altruizmussal magyarázható.

Ezt két tényezővel jellemezhetjük. Egyrészt ilyenkor a haszonélvező minden esetben többet nyer, mint amennyit veszít a jótevő, másrészt esélyes, hogy a haszonélvező a cselekedetet később viszonozza – és pont itt van a lényeg, ez “hajtja” előre a populációt, hiszen így olyan egyedek kerülnek össze, amelyek nagy eséllyel képesek egymást kiegészítve, segítve hatékonyabban fennmaradni és szaporodni.

A jó test + önző lélek párosítás legfeljebb egy éjszakára lehet vonzó a nők többségénél

A tanulmány kanadai felnőtteket vizsgált, és úgy találta, hogy azok a férfiak, akik gyakrabban tesznek valamit a közösségért, adakoznak, segítenek másokon pénzzel vagy saját erővel, gyakrabban és könnyebben találnak szexuális partnert, ráadásul általában többet is. A jószívűbb férfiak ráadásul a kérdőíves kutatást megelőző 30 napban többszöri szexuális együttlétről számoltak be, mint azok, akik nem annyira segítőkészen állnak a világhoz.

A kutatást megerősíti egy januárban közölt másik felmérés is, amely 202 nőt kérdezett különféle férfitípusokról: ugyan az egyéjszakás kalandokra sokan választottak jól kinéző, de önző partnert, hosszú távon már inkább az altruisztikus hozzáállás fontos számukra, a kinézettől függetlenül.

Szóval, kedves férfitársak, segítségre, adakozásra fel – de az altruizmusnak olyan szintjére nem kell eljutni, mint a Stegodyphus pókok, amelyek utódai a kikelés után felfalják a szülőket. Az önfeláldozás ugyanis nem csak evolúciós szempontból számít veszélyesnek, ha egy bizonyos szintet túllépünk. Ugyebár.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.