Tudomány

Kész a teljesen önálló robotpolip

Egy aprócska kalapocska, s benne egy csacska polipocska robotocska mocska.

Az amerikai mérnökök egy olyan robotot építettek, mely teljesen önállóan mozog, abszolút puha, és az alakja alapján olyan, mintha egy kis polip lenne. A változó merevségű szilikonból készült octobot meghajtása kémiai reakciókon alapszik, amikor is a rendszer gázt pumpál a kamrákon keresztül a gumiszerű lábakba.

Ennek a kialakításnak és működésnek az előnye, hogy a robotban nincs sem akkumulátor, sem vezetékek, illetve egyetlen merev elemet sem tartalmaz. Helyette a végtagok mozgását előre programozott áramkörök irányítják, melyek aprócska csövecskékből épülnek fel. Ezek a mozgások azonban még nem eléggé kifinomultak ahhoz, hogy a robotpolip sétálni mehessen, helyette inkább hasal egy helyben, és fel-le mozgatja a lábait, ami elég mókás látvány, ám egyszersmind előremutató jelenség, sőt, a Harvard kutatói szerint kulcsfontosságú lépés a robotikában.

robotpolip 1

“Sok korábbi próbálkozás külső irányítást, vagy erőforrást igényelt”, mondta Ryan Truby, az egyetem PhD hallgatója. “Most azonban megpróbáltuk ezeket a hardverelemeket teljesen elhagyni, és helyette puha robotrendszert alkalmazni”. “Mi, emberek nagyon puhák vagyunk, és a lágy robotoknak olyan anyagból kell készülniük, melyek biztonságosak a velünk való kölcsönhatásokban.”, és az octobot teljesíti ezeket a követelményeket.

A szíve a folyékony logikai áramkör, ahol a szelepek logikai kapukként működnek, szabályozva a gáz áramlását, és a nyolc különálló testrész működését. Jonathan Rossiter, a Bristol Robotics Lab vezetője szerint a Harvard szakijai igazán egyedit alkottak, és szerinte az lenne az igazi, ha a világ kutató mind együtt dolgoznának, mert egyetlen hiányzó elem megtalálása az egészet életre keltheti. És ha egyszer már működik a dolog, akkor majd jönnek azok, akik képesek még jobbá, még ügyesebbé, még energiatakarékosabbá fejleszteni.

robotpolip 2

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik