Tudomány

Elköltözne a Földről? Van egy rossz hírünk

24.hu
24.hu

2016. 08. 26. 12:43

Ha a legközelebbi Földhöz hasonló bolygóra tervezne vakációt, azt javasoljuk, hogy gondolja át a dolgot. Bár a 4,2 fényév csillagászati szempontból nem távolság, a mai technika mellett így is igen hosszú lenne az út.
Korábban a témában:

Az eddigi leggyorsabb űrszondának, a New Horizons-nak 9 évbe telt eljutnia a Plutóig – a jármű végsebessége 16 kilométer volt másodpercenként. Csakhogy a Proxima b kicsit messzebb van, mint a törpebolygó. Egy ilyen utat röpke 80 ezer év alatt tenne meg az egyébként igen fürge szonda.

A napenergiával működő vitorla használata – elviekben – jóval gyorsabbá tenné a missziót. A számítások alapján így “csupán” 66 ezer évig tartana a kaland. Ennél is gyorsabb lehet egy új típusú plazma meghajtású motor, amelyet a NASA szeretne kifejleszteni – a tervek szerint egy ilyen jármű akár 50 kilométer per szekundumos végsebességgel is száguldhatna.

A Wenwu Zhang által kigondolt alfa részecskékkel hajtott űrhajó azonban még a plazmarakétánál is sebesebbnek ígérkezik.

Az elképzelés szerint egy olyan szondát kell létrehozni, amely a sugárzást használja fel úgy, ahogy a vitorláshajók a szelet. Mivel egy radioaktív anyag minden irányba sugároz, ezért az új szerkezetet úgy kell megtervezni, hogy csak az egyik oldala működjön vitorlaként. Az elkészült gépet Zhangék szabványos technológiával lőnék ki – azaz 16 kilométert tenne meg másodpercenként – az alfa részecskék azonban végül elképesztően felgyorsítanák a szondát, akár 200-300 kilométer per másodperces sebességet is elérhetne.

Zhang csapata már meg is találta az ideális “szelet” a vitorlához, azaz egy sugárzó anyagot, az urán 232-es tömegszámú izotópját. Ennek közel 70 éves a felezési ideje, tehát hosszabb útra is alkalmas lehet az elem.

A kutatók kiszámolták, hogy megfelelő elnyelőanyag mellett mennyi időt venne igénybe egy ilyen csillagközi misszió. Eszerint az Alfa Centauri megközelítése 4-9 ezer évig tartana, tehát nem valószínű, hogy még életünkben eljutnánk a csillaghoz, vagy az annak közelében található földszerű bolygóhoz.

Mégis elképzelhető, hogy a technológia egyre gyorsuló fejlődése elérhetővé teszi a távoli égitesteket. Rengeteg egyéb ötlet van, melyek jelentősen felgyorsítanák az utazást – itt van például a Yuri Milner által finanszírozott projekt, igaz, ezzel vannak azért problémák.

Bár elméletben akad olyan szerkezet, amely viszonylag gyorsan – nagyjából 21 év alatt – tehetné meg az elképesztő utazást, egy dolgot nem szabad elfelejteni: még meg is kell valósítani a terveket – ez pedig már önmagában hosszú évekig tarthat.

(Via: Science News)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.