Tudomány

Porszemek tehetnek keresztbe a gyors űrutazásnak

Ha az emberiség egy több billió kilométeres utazásra szeretne küldeni egy kis űrsiklót, számolnia kell azzal, hogy az űrben lesznek akadályok. Nem, nem csak az égitestekről van most szó. A fénysebesség egyötödével száguldó gépnek ugyanis már egy apró porszem is komoly problémát okozhat.

Idén márciusban hatalmas bejelentést tett Hawking, Zuckerberg és egy orosz milliárdos: az új típusú űrutazás tervét. A Yuri Milner által finanszírozott projekt, a Breakthrough Starshot fő eleme az az apró űrsikló, amely egy vitorla, valamint lézer segítségével viszonylag gyorsan érhet el a hozzánk legközelebbi csillagrendszerhez, az Alfa Centaurihoz.

A csillagegyüttes az utóbbi időben még fontosabbá vált, mikor kiderült: a Kentaurban egy Földhöz hasonló bolygó lehet. Milnerék fejlesztését felhasználva tehát nem lehetetlen, hogy még életünkben eljussunk egy másik élhető égitestre. Azonban akad egy kicsi, porszemnyi probléma.

A Harvard Egyetem egyik új tanulmányában a szakértők azt vizsgálták, hogy a csillagközi gáz és por milyen hatással lenne az űrsiklóra. Azt találták, hogy akár egy egyszázad milliméter átmérőjű szemcse is tönkreteheti a szerkezetet. Az eszköz sebességét és a távot figyelembe véve a jármű 30 százaléka teljesen megsemmisülne már azelőtt, hogy elérné a célját.

A csapat megoldásként egy vastag és erős grafitpáncélt javasol, valamint azt, hogy a szerkezet lézervitorláit a lehető legkevesebbszer használják az út során. Ezek az intézkedések viszont a gép tömegének növekedését, valamint a gyorsaságának csökkenését eredményeznék – tehát épp a projekt fő pozitívuma, a sebesség kerülne veszélybe.

Bár az űrpor problémája még nem hiúsította meg tejesen a Breakthrough Starshot ötletét, mindenképp érdemes lesz átgondolni az eddigi terveket.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik