Tudomány

Kína ezzel a járgánnyal menne neki a Marsnak

A kínaiak bemutatták, hogy mivel fogják taposni a Mars felszínét.

A Mars mindenkinek szimpatikus bolygó, és ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy többen is szeretnének oda embert juttatni. Így például Elon Musk, aki mindezt ráadásul újrahasznosítható rakétával tenné, illetve aspiránsként jelen vannak a kínaiak is, akik amúgy is mindent akarnak, ami csak valaha halandónak a fejében megfordult, és kellően grandiózus ahhoz, hogy a népköztársaság pénzét lehessen rá költeni. Most azonban emberről még nincs szó, csak a marsjáró van a reflektorfényben.

Bizonyítandó, hogy a kínai nemzet nem csak beszél a Marsra jutásról, közölték az első képet arról a marsjáróról, ami a tervek szerint már 2020-ban keréknyomokat fog hagyni a vörös bolygó talaján, miközben három hónapon keresztül vizsgálgatja a felszínt. A kínai űrprogram egyébiránt nem is olyan rossz, hiszen a Szovjetunió és az USA után ők voltak a harmadik nemzet, mely embert juttatott az űrbe, amire 2003-ban került sor. A Jáde Nyúl nevű egység pedig 2013-ban landolt a Holdon, míg az ember által végrehajtott Holdsétát 2036-ra tervezik.

Concept portrayal of China's Mars rover and lander released on August 23, 2016 by lunar probe and space project center of Chinese State Administration of Science, Technology and Industry for National Defence. China Daily/via REUTERS

A kínai központi újság, a Xinhua szerint a hatkerekű rover 200 kilogrammot nyom majd, és négy napelem biztosítja a működését, ami kettővel több, mint amit a China nevű rover mondhatott magáénak, igaz, cserébe 60 kilóval nehezebb is.

A kihívás, amivel farkasszemet nézünk, példa nélküli,

mondta Zhang Rongqiao, a Mars küldetés főépítésze, aki azt is elárulta, hogy a marsjáró távirányítású kamerákat, és a talajba “belelátó” radart is hordoz majd.

Kína számára nagyon fontos ez a program, mert szeretné, ha valódi űrbéli erőként tekintenének rá, bár ezt természetesen békés értelemben kell venni, ám ennek ellenére, és nem túl meglepő módon az Egyesült Államok sasszemmel figyeli, hogy mi zajlik az ázsiai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik