Tudomány

Vajon mennyi idő alatt esnénk keresztül a Földön?

Még ki se csöngetnének a matekóráról, mi már a túloldalon lennénk.

Azt simán ki tudjuk számolni, hogy autóval, hajóval, repülővel, vagy akárhogy másként mennyi idő alatt tudjuk körbeutazni a Földet. Az viszont már sokkal érdekesebb kérdés, hogy mennyi idő alatt jutnánk rajta keresztül úgy, hogy tulajdonképpen egyfajta egyenes alagúton tennénk meg az utat a bolygó két ellentétes pontja között.

A Life Noggin egy szemléletes videón magyarázza el, hogy mennyi idő szükségeltetik ehhez, de a dolgot egyszerűsíti, hogy több tényezővel sem számol. Egyrészt úgy matekozik, hogy a Föld tökéletesen gömb alakú, másrészt nem veszi figyelembe, hogy a mag felé haladva egész más a sűrűsége, illetve értelemszerűen azzal sem számol, hogy a középpont felé haladva szépen elégnénk.

Természetesen a gravitáció is közrejátszana annyiban, hogy a középpont felé haladva gyorsulnánk, onnan távolodva pedig lassulnánk. De a lényeg, hogy így mindössze 42 perc jön ki az utazás időtartamára, ami már csak annyiból is érdekes, hogy tudjuk: a 42 az élet értelme, de nem mindenki szerint kell ennyi idő ahhoz, hogy keresztülhasítsunk a bolygón.

Tavaly tavasszal jelent meg Alexander Klotz számítása, aki úgy véli, 38 percre lenne szükség, mert ő már számolt az eltérő tömörségekkel, és a gravitációval. De mindez úgyis csak elmélet, hiszen egy darabig még nem kell attól tartanunk, hogy majd a magon keresztül utazzunk távoli vidékekre annyi idő alatt, amennyi egy iskolai tanóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik