Tudomány

Újított a tanítónő: nincs többé házi feladat

„A kutatások nem győztek meg, hogy a lecke megírása javítja a diákok iskolai eredményeit.”

„Brooke már most imádja a tanítónőjét” – ezzel a kísérőszöveggel töltötte fel egy szülő azt a levelet, amelyet eddig több mint 68 ezren osztottak meg a Facebookon.

A texasi Godley-ban található általános iskola tanítója, Brandy Young írta a sorokat az új tanév előtt, és azt magyarázza el a szülőknek, miért döntött úgy, hogy a gyerekek nem kapnak házi feladatot.

Kedves Szülők! Miután nyáron alapos kutatást végeztem a témában, szeretnék kipróbálni egy újdonságot. A házi feladat csak abból áll majd, hogy a gyermekük fejezze be, amire nem maradt ideje az iskolában. Idén nem lesznek hivatalosan előírt házi feladatok.”

– írja Young a levélben, majd meg is magyarázza döntését:

A kutatások nem győztek meg, hogy a lecke megírása javítja a diákok iskolai eredményeit. Inkább arra kérném önöket, hogy esténként otthon olyan tevékenységeket végezzenek, amelyek bizonyítottan összefüggésbe hozhatóak a sikeres tanulással: az egész család vacsorázzon együtt, olvassanak együtt, játsszanak szabad levegőn, és biztosítsák, hogy a gyerek időben ágyba kerül.”

A döntés nemcsak a gyerekek tetszését nyerte el, a Facebook-kommentekből kiderül, hogy a szülők is rendkívül pozitívan fogadták Young kezdeményezését. Van, aki azt írja: nagyon helyes, hogy egy-egy hosszú tanítási nap után hazatérve a diákok kicsit hadd lehessenek gyerekek is, és a barátaikkal és a családjukkal tölthessék az időt.

A CBS-nek nyilatkozó pedagógus elmondta, hogy egy projekt keretében az iskola több újítást is kipróbál. A lecke elhagyásáról természetesen az igazgató tudtával döntött, az iskola vezetője maga kérte a tanárokat, hogy bátran merjenek újítani. Young azt is elmondta, nem azért hozta meg ezt a döntést, mert népszerű akart lenni a gyerekek körében:

Meg akarom nézni, hogy működik-e. Sosem tudod meg, hogy beválik-e egy ötlet, ha nem próbálod ki.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik