Tudomány

Tíz csoda, amit az internetnek köszönhetünk

A WWW legerősebb tartalmaival ünnepeljük a jubileumot.

Mint arról már nyilván mindenki értesült, jeles nap van: ma 25 éves a WWW, 1991. augusztus 23. óta van lehetőségünk böngészni az interneten.

Ha ez itt egy komoly, értelmes és értékes online újságcikk lenne, akkor valóban végigtekintenénk, hogy mi mindent adott nekünk a világháló. Bizonyára bekerülne a felsorolásba, hogy az angyalföldi nagymama képpel-hanggal, élőben és ingyen tud kommunikálni a Londonban csaposként élő unokájával, vagy, hogy 2016-ban mennyire egyszerű egyéni vállalkozásba kezdeni Magyarországon (vagy ha mégsem, arról nem az internet tehet).

Mivel azonban ez nem komoly, értelmes és értékes online újságcikk, ezért arról szól, hogy melyek azok a tartalmak, amelyeknek a világon semmi értelmük nincs.

Ettől még tény, hogy egyik sem jöhetett volna létre (vagy legalábbis egyiket sem tudnánk bármikor-bárhol megtekinteni) a WWW nélkül.

1. Hiszen ha nem lenne internet, hogyan tudnánk egyetlen kattintással megnézni, amint egy hörcsög egy aprócska asztalnál ülve megeszik egy ici-pici burritót?! Sehogy!

2. Ha mondjuk most azonnal meg akarnánk nézni és hallgatni, hogyan sül három szelet bacon, akkor bizony nagy bajban lennénk a Web nélkül. De hála az égnek Tim Berners-Leenek és barátainak mindezt egyetlen kattintással megtehetjük: irány a baconsizzling.com!

3. Kivel ne fordult volna még elő, hogy túl nagy csöndben üldögélt, és örült volna egy kis alapzajnak. Köszönöm, internet, hogy bármikor meghallgathatom egy légkondi hangját egy 12 órás videóban, ráadásul, ha véget ér, újra és újra elindíthatom!

4. Persze ha valaki unalmasnak találja a légkondizajt, elindíthatja a leghíresebb finn dal, a Ievan Polkka 10 órás változatát, amelyet A bukás – Hitler utolsó napjai című film hangjaiból állítottak össze.

5. Már azért megérte feltalálni a netet, hogy megnézhessük és meghallgathassuk híres dalok kecskevisításos verzióját; így az már csak hab a tortán, hogy a screaminggoatpiano.com jóvoltából patások sikolyának hangján zongorázhatjuk el a Boci, boci tarkát.

6. Kedved támadt, hogy most rögtön ajtókat nyitogass és/vagy csukogass? Az internet erre is megoldást kínál: keresd fel a biglongnow.com oldalt!

7. Ha nem lenne WWW, hol találhatnánk olyan esküvői képeket, amelyen a feleségek nem menyasszonyi csokrot, hanem macskát dobnak el? Na? Na??? Íme: bridesthrowingcats.com.

8. Az internet révén ismerkedhettünk meg azzal a férfival, aki négyórás videókat készít arról, hogy egy helyben üldögél és mosolyog bele a kamerába.  Köszönjük!

9. Ha eddig gondot okozott, hogy megszámold, hányszor pördül meg előtted egy póni, van egy jó hírünk: a ponyspin.com oldalon van póniforgás-számláló.

10. Nem véletlen, hogy az isitchristmas.com az internet egyik legnépszerűbb oldala lett: e páratlan adatbázis nélkül honnan a jó büdös francból tudnánk, hogy most éppen karácsony van vagy nem?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik